Anita Hellman (178)

Tulos: Ei valittu

Puolue: SDP
Vaalipiiri: Helsinki

Olen Anita Hellman, sinkku Länsi-Herttoniemestä, jossa asun rescue-kissani Reinon kanssa. Helsinki on ollut kotikaupunkini yli 20 vuotta, suurimman osan tästä ajasta olen asunut Itä-Helsingissä. Luotan metroon, nautin kaupungin sykkeestä ja arvostan lähiluontoa ja merellistä ympäristöämme. Harrastan lukemista ja palstaviljelyä, ystävien ja perheen kanssa vietän aikaa aina kun mahdollista.

Uskon tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen, tulevaisuuteen katsovaan politiikkaan. Päättäjinä tulee olla monenlaisia ihmisiä, jotka tuovat erilaisia näkökulmia esiin. Mielestäni päätöksenteossa tarvitaan rohkeutta ja visioita, rakennamme joka päivä tulevaisuuden maailmaa, me päätämme miltä tulevaisuus näyttää.

Oma elämänpolkuni ei ole ollut se kaikkein silein, olen kohdannut menetyksiä, sairautta, työttömyyttä. Siitä huolimatta tai ehkä sen vuoksi olen vahva ja sinnikäs, rehellinen ja rohkea. Juureni ovat Etelä-Pohjanmaalla, tiedän, että maailma näyttää eteläpohjalaisen perunapellon laidalta katsoessa hyvin erilaiselta kuin Oodin pääovilta sitä katsoessa. Politiikassa pitää olla ymmärrystä erilaisuudesta ja halua rakentaa siltoja. Vähemmän vastakkainasettelua, enemmän yhteistyötä, näkemystä siitä, miten poliittiset päätökset näkyvät meidän tavallisten kansalaisten arjessa.

Olen saanut toimia monissa luottamustehtävissä, pääluottamusmiehenä, ammattiosaston puheenjohtajana ja liittoni hallituksessa. Tällä hetkellä olen SDP Helsingin puheenjohtaja ja SDP:n puoluehallituksen jäsen. Toimin myös puheenjohtajana SDP:n yksinasuvien asemaa käsittelevässä työryhmässä. Politiikan haasteet ja rakenteet mutta myös ne palkitsevat hetket ovat tulleet tutuiksi. Olen valmis päättäjäksi.

Sloganini on Pehmeät arvot, rohkeaa politiikkaa. Tämä kertoo siitä, että inhimilliset arvot pitää rohkeasti pitää esillä päätöksenteossa. Kovat, pelkkiin lukuihin perustuvat päätökset ohittavat usein heikoimmassa asemassa olevat. Vaatii rohkeutta tuoda esiin pehmeitä arvoja.

Vaaliteemani kertovat minusta, taustastani ja kokemuksestani. Nämä ovat asioita, joihin haluan vaikuttaa, näiden eteen tehdä isosti työtä.

*Reilu työelämä, jossa voidaan hyvin. Työstä tulee saada palkka, jolla voi elää, myös työn murroksen edetessä. Luottamusmiesten asemaan tulee vahvistaa ja vastentahtoiset nollasopimukset kieltää.

* Sosiaalinen oikeudenmukaisuus, ihmisarvoinen elämä kuuluu kaikille. Hyvinvointivaltio toimii, kun se pitää huolta niistä, joita elämä ei kohtele silkkihansikkain.

* Yksinasuvien asema, syrjivät rakenteet tulee purkaa.

* Eläinten oikeudet – niin eettisistä kuin ekologisista syistä. Äärimmilleen viety, riistoon perustuva tehotuotanto ja eläinten kaltoinkohtelu eivät ole kestävää toimintaa.

* Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Luontokato on jopa ilmastonmuutosta suurempi uhka, maapallomme tulee säilyttää elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

Olen valmis edelleen tekemään töitä sen eteen, että Suomi olisi hyvinvointivaltio, ei valtio vain niille jotka voivat hyvin.

Tuleeko evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeus poistaa?
Ehdokas ei vastannut kysymykseen.

En laajentaisi verotusoikeutta. Sitä voidaan tarkastella kokonaisuutena, en ensimmäisenä ole sitä lähdössä poistamaan, mutta en myöskään olisi sanomassa että MIKÄÄN muutos ei ole ajankohtainen.

Miten hautaustoimi tulee järjestää?
Evankelis-luterilaisen kirkon tulee hoitaa hautaustoimi ja saada siitä korvaus.

Nykyinen järjestelmä on suhteellisen toimiva, sitäkin voidaan kehittää niin että esimerkiksi uskonnottomien / ei uskontokuntiin kuuluvien tarpeet ja näkemykset huomioidaan paremmin.
Valtioiden tai kuntien tehtäväksi siirtäminen olisi iso muutos ja vaatisi myös isoja taloudellisia kuin rakenteellisia muutoksia.

Minkä ikäisen tulee saada itse päättää kuulumisestaan uskontokuntiin?
18 vuotta on sopiva ikäraja.

Haastava kysymys, ymmärrän että tässä varmaan ajatellaan mahdollisuutta erota uskontokunnasta. Toisaalta jos kuulumisesta saa itse päättää, tarkoittaa tämä myös sitä että voi itsenäisesti liittyä jäseneksi uskontokuntaan. Koska uskontokuntia on monenlaisia, pitää pohtia myös sitä, että jos nuori voi itse päättää uskontokuntansa, kasvaako riski joutua esim. hyväksikäytön uhriksi kasvaa. Uskontoa käytetään monin tavoin myös hyväksi, manipuloinnin ja kaltoinkohtelun välineenä, lisäisikö tämä riskiä eritoten nuorten kohdalla?

Aiheesta lienee myös tutkimuksia, joihin en ole perehtynyt. Lyhyen pohdinnan perusteella tuo 18 vuotta itsenäiseen päätöksentekoon tuntuu järkevältä, eli jatkaisin nykyisellä mallilla, joissa 12 vuotiaan tulee antaa suostumus uskonnolliseen yhdyskuntaan liittymisestä tai eroamisesta ja 15 vuotias voi erota vanhempiensa suostumuksella.

Miten uskontoja ja elämänkatsomustietoa (ET) tulee opettaa?
Yhdistetään opetus osittain, esimerkiksi maailmanuskontojen perusteet opetetaan kaikille samalla kertaa.

Jos uskonnon ja ET:n opetus säilyy, tuleeko ET avata kaikille?
Kyllä, kaikkien on voitava valita ET-opetus.

Tuleeko jumalanpalvelusten kuulua peruskoulun toimintaan?
Kyllä, eikä vain evankelis-luterilaisia vaan muidenkin uskontojen tilaisuuksia.

Tuleeko alaikäisten poikien ympärileikkaus muista kuin lääketieteellisistä syistä sallia?
Ympärileikkaus uskonnollisista tai kulttuurillisista syistä tulee kieltää.

Tuleeko rituaaliteurastus uskonnollisista syistä sallia?
Kärsimys tulee aina minimoida teurastuksessa, uskonnollisia poikkeuksia ei saa sallia.

Eläinten kärsimystä ei voi perustella uskonnollisilla syillä.

Tuleeko ruokakaupan voida kieltää myyjältä esimerkiksi huivin käyttö?
Esimerkiksi musliminaisen huivi tulee sallia.

Jos huivin, päähineen tai muun uskonnollista suuntautumista ilmaisevan vaatteen tai asusteen käyttö ei selkeästi haittaa työntekoa tai aiheuta vaaratilanteita työssä, tulee ne sallia.

Tuleeko jonkin uskonnon pyhänä pitämien asioiden pilkka kieltää?
Laissa pitää kieltää jumalanpilkka.

Miten vakiintuneiden vapaapäivien kuten helatorstain ja juhannuksen ajankohdasta pitää päättää?
Ehdokas ei vastannut kysymykseen.