Tulos: Ei valittu
Puolue: Liike nyt
Vaalipiiri: Uusimaa
Kotisivu: http://www.mikkobjörklund.fi
Olen uusioperheen isä Espoosta ja toimin tällä hetkellä LVI-alan perheyrityksessä tuotantojohtajana. Viimeiset vuodet olen keskittynyt kehittämään energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä, mutta työnkuvaani kuuluu kaikki hitsauksesta liikeneuvotteluihin. Poliittinen vaikuttaminen on ollut minulle aina tärkeää ja olen ollut kuntapolitiikassa mukana jo nuoresta saakka. Tällä hetkellä olen
Espoon paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, kaupungin varavaltuutettuja.
Luottamustehtäviini kuuluu Kestävä Espoo -ohjelman ohjausryhmän jäsenyys sekä Helinä Rautavaaran museon hallituksen jäsenyys.
Näissä eduskutntavaaleissa minulle tärketiä asioita ovat
Tasokas koulutus on Suomen kannalta elintärkeää, sillä se luo pohja jolle tämä hyvinvointivaltio perustuu. Koulutukseen ja tutkimukseen panostamalla Suomi voi olla kokoaan isompi vaikuttaja globaalilla kentällä.
Lapsiin ja nuoriin on panostettava, varsinkin ennalta ehkäisevät toimet tulee saada kuntoon, sillä meillä ei ole varaa menettää yhtäkään lasta tai nuorta.
Mielestäni valtion tehtäviin ei kuulu holhoava ote, valistus ja sivistys kyllä kuuluvat. Se minkälainen haluat olla tai mitä haluat syödä, juoda tai kuinka haluat vapaa aikasi vietät ei kuulu valtiolle. Tietenkään lakeja ei saa rikkoa mutta esimerkiksi nuuskan myynti tulisi mielestäni laillistaa. Viinit voisi tuoda ruokakauppoihin ja veikkauksen monopoli voitaisiin lakkauttaa. Eli yksilön tasolla täysi ikäinen saisi itse päättää mahdollisimman paljon omista asioistaan.
Valtion tulee mahdollistaa yritysten toimintamahdollisuudet. Varsinkin PK-yritysten kohdalla tilanne on tällä hetkellä äärimmäisen haastava. Byrokratiaa tulee purkaa ja viranomais käytänteitä yhdistää ja selkeyttää. Myös yritystukia tulisi suunnata enemmän pieniin aloitteleviin yrityksiin.
EU sisältää ongelmia ja muutosta EU:n toiminta tapoihin tarvitaan. On silti parempi olle EUn sisämarkkinoilla kuin jäädä yksin pohjolaan, sillä EU luo taloudellisia mahdollisuuksia myös Suomelle. Suomella ei ole muita vaihtoehtoja kuin olla osa Europpaa, toinen vaihto ehto olisi suunnata katse itään, enkä usko että kovinkaan moni Suomalainen sitä haluaa.
Terveyden huolto tulee saada kuntoon, Sote uudistus oli tarpeellinen mutta toteutus oli heikko. Nyt onnistuttiin luomaan hallintohimmeli joka tulee erittäin kalliiksi yhteiskunnalle. Lisäksi hoidon taso laskee ja varsinkin syrjäseuduilla tullaan huomaamaan että hoitoon on entistä vaikeampi päästä. Alue uudistusta tulee tarkastella uudelleen ja etenkin hallinnon palkkarakennetta tulee keventää rajusti. Lisäksi mallia jossa hoitoalueet keskitettäisiin yliopisto sairaaloiden ympärille tulisi selvittää.
Uskon että Suomi onnistuu selättämään vaikeudet, se tosin tarkoittaa että alamme oikeasti tekemään yhdessä töitä maamme eteen. Jokaisen on hyväksyttävä se tosiasia, että kun nukkuutta jaetaan kaikki joutuvat luopumaan jostain, ainakin siksi aikaan kunnes talouden rattaat alkavat pyöriä paremmin.
Tuleeko evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeus poistaa?
Pitää poistaa, ja valmistelu on aloitettava seuraavan neljän vuoden kuluessa.
Tasavertaisuuden vuoksi tulisi kaikilla uskonnollisilla yhteisöillä olla samat toimintamahdollisuudet. Verotusoikeuden poistamista tulisi selvittää ja mielestäni siihen olisi perusteluita, juuri tasavertaisuuden näkökulmasta. Toinen vaihto ehto olisi, että kaikille uskontokunnille annettaisiin verotusoikeus.
Miten hautaustoimi tulee järjestää?
Hautaustoimi tulee avata kilpailulle. Mahdollinen valtiontuki annetaan samoin ehdoin kaikille hautausmaille.
Hautaustoiminnassa on tällä hetkellä luotu monopoliasema joka ei ole millään tavalla hyvä asia, joten hautaustoiminta tulisi avata kilpailulle mahdollisimman nopeasti.
Minkä ikäisen tulee saada itse päättää kuulumisestaan uskontokuntiin?
15-vuotiaan tulee voida päättää itse.
Viidentoista vuoden ikä uskonasioissa on mielestäni riittävä.
Miten uskontoja ja elämänkatsomustietoa (ET) tulee opettaa?
Siirrytään kokonaan kaikille yhteiseen katsomusaineeseen.
Yleissivistyksen ja kokonaisvaltaisen ymmärryksen lisäämiseksi olisi syytä siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineeseen. Uuden katsomusaineen lähestymistapa tulisi olla uskontotieteellinen ja historiallinen. Tällöin aine olisi kaikille yleissivistävä eikä tunnustuksellinen. Uskon että tämän kaltainen opetus antaisi eväät ymmärtää toisia uskontoja ja kulttuureita entistä paremmin.
Jos uskonnon ja ET:n opetus säilyy, tuleeko ET avata kaikille?
Kyllä, kaikkien on voitava valita ET-opetus.
Valinnan vapaus lisääntyisi joka on aina hyvä asia.
Tuleeko jumalanpalvelusten kuulua peruskoulun toimintaan?
Kyllä, eikä vain evankelis-luterilaisia vaan muidenkin uskontojen tilaisuuksia.
Tuleeko alaikäisten poikien ympärileikkaus muista kuin lääketieteellisistä syistä sallia?
Ympärileikkaus uskonnollisista tai kulttuurillisista syistä tulee kieltää.
Mielestäni tämä on lapsen kehoon kajoamista.
Tuleeko rituaaliteurastus uskonnollisista syistä sallia?
Kärsimys tulee aina minimoida teurastuksessa, uskonnollisia poikkeuksia ei saa sallia.
Mielestäni eläimen kärsimystä tulee välttää, eikä uskonnollisia rituaaliteurastuksia tulisi enää 2020-luvulla sallia. Tuhansia vuosi vanhat tekstit, joissa rituaaliteurastuksia käsitellään, ovat aikanaan suojelleet ihmisiä pilaantuneen lihan aiheuttamilta haitoilta. Aikanaan olleet täysin perusteltuja, mutta nykypäivänä hygieenia ja yleistietämys ovat niin korkealla, että tämän kaltainen teurastustapa on tarpeeton.
Tuleeko ruokakaupan voida kieltää myyjältä esimerkiksi huivin käyttö?
Esimerkiksi musliminaisen huivi tulee sallia.
En näe, että huivien tai muiden uskonnollisten tunnusmerkkien käyttö aiheuttaa suurta ongelmaa, mikäli muu asustus on yhden mukainen. Tietysti työturvallisuus on tietenkin otettava huomioon.
Tuleeko jonkin uskonnon pyhänä pitämien asioiden pilkka kieltää?
Jumalanpilkkaa ei saa kieltää laissa.
Laki jumalanpilkkasta on aikansa elänyt, enkä näe sille enää tarvetta tässä ajassa. Lisäksi useat muut lain kohdat takaavat uskonnollisille yhteisöille turvan herjaukselta.
Miten vakiintuneiden vapaapäivien kuten helatorstain ja juhannuksen ajankohdasta pitää päättää?
Vapaapäivien ajankohdasta tulee päättää työaikalaissa, jossa ei pidä olla kytköstä kirkkolakiin.
Tämä on monimutkainen kysymys, sillä uskonnolliset vapaapäivät kuten joulu ja pääsiäinen, ovat myös kultuurillisesti vakiintuneita loma-aikoja yhteiskunnassamme. Yksittäisten vapaapäivien, kuten helatorstain kohdalla, asia voitaisiin sopia esimerkiksi työaikalaissa.