Birgitta Johansson (485)

Tulos: Ei valittu

Puolue: Valitsijayhdistys Birgitta Johansson
Vaalipiiri: Uusimaa

Kotisivu: http://www.birgittajohansson.fi

Olen musiikin ja äänenkäytön ammattilainen (MuM), opettaja, yrittäjä ja uuden Ympäristöpuolueen puheenjohtaja. Vapaa-ajalla koiraihminen, senioriurheilija, piha-/puutarhatyöläinen, oman ekotalon suunnittelija ja monen muunkin asian harrastaja. Olen kiinnostunut lähes kaikesta.

Erilaisissa luottamustehtävissä olen toiminut kouluajoista lähtien. Asuminen sekä suurkaupungissa että hyvin pienessä kunnassa, matkustaminen 30-40 maassa ja monipuolinen työkokemus mahdollistavat asioiden pohtimisen päättäjänä monesta eri näkökulmasta.

Puutun epäkohtiin ja olen niiden korjaamisessa varsin perusteellinen. Ongelmatilanteita käsittelen asiapohjalta, joten kanssani on yleensä helppo tulla toimeen.

Pyrin oikeudenmukaisuuteen ja maalaisjärjen käyttöön. En hyväksy päätösten johtavan edes talouskasvun/työllisyyden nimissä perusoikeuksien ja yleisen oikeustajun loukkaamiseen, luonnon tai asuinympäristöjen pilaamiseen.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi, vastuullinen yksilönvapaus, inhimillisyys sekä terveellinen, viihtyisä asuminen ovat tärkeimpiä tavoitteitani. Kaupunkirakenteen liiallisella tiivistämisellä, lähiluonnon menettämisellä. lasten vieraantumisella luonnosta ja asukasmäärän hallitsemattomalla kasvulla on kauaskantoisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä seurauksia.

Ympäristöpuolueen rekisteröintiä puoluerekisteriin voi kannattaa sitoumuksetta täällä: https://puoluerekisteri.fi/puolue/47

Tuleeko evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeus poistaa?
Mikään muutos ei ole ajankohtainen ainakaan tulevalla vaalikaudella.

Suomessa moni käytäntö on nivoutunut jokseenkin toimivalla tavalla yhteen kirkon ja valtion yhteistyönä. Osittain on kyse myös kulttuurihistoriasta, esimerkiksi arvorakennusten ylläpidosta. Halutessaan jokainen voi olla osallistumatta uskonnonopetukseen ja erota kirkosta. Näin ollen kirkollisverokin voidaan nykyisin nähdä eräänlaisena "jäsenmaksuna".

Miten hautaustoimi tulee järjestää?
Evankelis-luterilaisen kirkon tulee hoitaa hautaustoimi ja saada siitä korvaus.

Pääasiassa näin, mutta jos toimiva malli saataisiin muotoiltua, kunnat/valtio voisivat ottaa hoitaakseen esim. kirkkoon kuulumattomien hautaustoimen.

Hautojen hoito sen sijaan voitaisiin kilpailuttaa. Silloin omaisten toiveet otettaisiin todennäköisesti paremmin huomioon kaikilla hautausmailla.

Minkä ikäisen tulee saada itse päättää kuulumisestaan uskontokuntiin?
18 vuotta on sopiva ikäraja.

Voisin kuitenkin kannattaa ikärajan laskemista 16 vuoteen.

Miten uskontoja ja elämänkatsomustietoa (ET) tulee opettaa?
Siirrytään kokonaan kaikille yhteiseen katsomusaineeseen.

Järkevä uskonnollisen perinteen opetus on perusteltua oman kulttuurin ymmärtämiseksi ja yleissivistyksen takia. Se on paikallaan myös, jotta tietoa uskonnosta jaetaan neutraalilla tavalla turvallisessa ympäristössä sen sijaan, että se jäisi esimerkiksi uskonnollisten lahkojen tehtäväksi.

Kuitenkin mitä enemmän eristämme eri tavalla ajattelevat ihmiset toisistaan jo nuorina, sen hankalampaa heidän on ymmärtää toisiaan aikuisina. Siksi kannatan kaikille yhteisen katsomusaineen käyttöönottoa.

Elämänkatsomustieto sisältää tärkeitä asioita, mutta on nimenä hieman harhaanjohtava, koska käsittääkseni etenkään alaluokilla opetukseen ei sisälly lainkaan tietoa kristinuskosta, joka kuitenkin on Suomessa merkittävä elämänkatsomus ja voimakkaasti koko länsimaisen kulttuurin taustalla.

Jos uskonnon ja ET:n opetus säilyy, tuleeko ET avata kaikille?
Kyllä, kaikkien on voitava valita ET-opetus.

Tuleeko jumalanpalvelusten kuulua peruskoulun toimintaan?
Kyllä, evankelis-luterilaisia jumalanpalveluksia tulee tarjota niitä haluaville koulun toimesta.

Koulujen Joulu- ja kevätkirkko saattaa olla joillekin lapsille ainoa mahdollisuus tutustua koko länsimaisen kulttuurin taustalla olevan kristinuskon harjoittamiseen.

Niille oppilaille, jotka eivät halua osallistua, tulee järjestää siksi ajaksi muuta toimintaa.

Tuleeko alaikäisten poikien ympärileikkaus muista kuin lääketieteellisistä syistä sallia?
Ympärileikkaus uskonnollisista tai kulttuurillisista syistä tulee kieltää.

Alaikäisiltä, kyllä.

Perustuslaki turvaa henkilökohtaisen koskemattomuuden. Operaatio on peruuttamaton, joten sitä ei pidä suorittaa ilman asianomaisen nimenomaista toivomusta.

Tuleeko rituaaliteurastus uskonnollisista syistä sallia?
Kärsimys tulee aina minimoida teurastuksessa, uskonnollisia poikkeuksia ei saa sallia.

Tuleeko ruokakaupan voida kieltää myyjältä esimerkiksi huivin käyttö?
Esimerkiksi musliminaisen huivi tulee sallia.

Kunhan huivi ei peitä kasvoja, niin minusta ok. Huivi on uskonnollinen asuste, eikä sellaisena eroa esim. uskonnollisten ristikorujen käytöstä.

Tuleeko jonkin uskonnon pyhänä pitämien asioiden pilkka kieltää?
Jumalanpilkkaa ei saa kieltää laissa.

Tähän minulla ei ole vahvaa kantaa suuntaan eikä toiseen. Jumalanpilkkalaki on kuitenkin nykyisin jossain määrin ns. kuollut kirjain.

Pidän kuitenkin toisten ihmisten arvojen kunnioittamista tärkeänä. Minkäänlaista toisen ihmisen uskontoon liittyvää kiusaamista ei pidä hyväksyä. Myös nykyisen kaltainen uskonrauhan ja uskonnon harjoittamisen turvaaminen on aivan paikallaan.

Miten vakiintuneiden vapaapäivien kuten helatorstain ja juhannuksen ajankohdasta pitää päättää?
Vapaapäivät tulee sitoa kirkkolakiin, eikä muutoksia saa tehdä ilman kirkolliskokouksen päätöksiä.

Jos vapaapäivällä on kristillinen peruste, on loogista sitoa se kirkkolakiin.