Terhi Suokas, Espoo

Puolue: Vasemmistoliitto

Tulos: 120 ääntä, ei valittu.

Kotisivu: http://www.facebook.com/vasurillavoimaa

Tuleeko kuntasi peruskoulusta viedä lapset vuosittain jumalanpalvelukseen, esimerkiksi lukukauden aluksi ja lopuksi?
Ei, säännölliset koululaisjumalanpalvelukset eivät kuulu koulun tehtäviin.

Jos aamu- ja iltapäivätoiminta ostetaan palveluna, miten huomioidaan toimijan tausta?
Mieluiten ostetaan toimijalta, jolla ei ole uskonnollista kytköstä.

Miten kouluruokailussa tulee huomioida esimerkiksi juutalainen oppilas joka ei syö sikaa?
Koulussa tarjotaan kasvisruokaa, se sopii myös juutalaisen perheen lapselle.

Tuleeko kuntasi päiväkodissa työskentelevän musliminaisen saada käyttää huivia?
Kyllä, myös kasvot peittävää.

Tulisiko kunnan järjestää seremoniatila uskonnottomien ja ei-kristillisten uskontojen hautajaisille?
Kyllä tulisi, riippumatta paikallisen seurakunnan linjauksesta.

Tuleeko kunnassasi opettaa osittain yhdessä eri uskontoja ja elämänkatsomustietoa?
Kaikille yhteisiä oppitunteja voidaan järjestää.

Kunnan toimialaan liittymättä: Tulisiko elämänkatsomustiedon opiskelu sallia myös evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluville?
Kyllä.

Ehdokkaan vapaat kommentit

1. Jokainen perhe huolehtii itse lastensa uskonnollisesta kasvatuksesta.

2. Mikäli aamu- ja iltapäivätoimintaa tuottava taho on irrottanut toiminnastaan vakaumukselliset uskonnolliset elementit ei toimijan taustalla ole merkitystä. Seurakunnat tuottavat paljon palveluita, joissa ei ole tunnustuksellista tai julistuksellista sanomaa ja tämä on mielestäni täysin ok.

3. Lihan saaminen joka kouluaterialla ei ole välttämätöntä. Nykypäivän kasvisruoka on laadukasta ja ravitsevaa, ja sen määrää voitaisiin lisätä ihan jokaiselle ruokailijalle.

4. Uskonnonvapaus toimii myös niin päin, että uskonnon harjoittajalla on oikeus pitää uskontoonsa kuuluvaa vaatetusta. En katso tätä esimerkiski uskonnon julistamiseksi vaan henkilökohtaiseksi harjoittamiseksi, johon tämänhetkisen näkemykseni mukaan jokaisella on yhdenvertaisuuslain sallima oikeus. Monet pitävät kasvohuntua vain ulkotiloissa tai silloin, kun työpaikalla on miehiä esim. hakemassa lasta (päiväkodit ovat usein henkilökunnaltaan naispainotteisia), jolloin lasten ja hoitajan välinen kommunikaatiokaan ei ole koko ajan näköesteistä.
Korona-aikana olemme toki tulleet myös tilanteeseen, jossa henkilökunnan kasvoilla on käytännössä koko ajan suojus.

5. Ehdottomasti. Kirkon "yksinoikeus" hautajaistoimintaan tulisi purkaa. Se, että henkilö ei koe kristinuskoa omakseen ei usein tarkoita myöskään sitä, etteikö hänellä olisi maailman- tai elämänkatsomusta, myös henkistä tai hengellistä. Mielestäni pitäisi panostaa tiloihin ja hautausmaihin, joissa voisi järjestää sen mukaista elämänkatsomuksellista/maailmankatsomuksellista hautajaistoimintaa, jollaista edesmennyt on eläessään ilmaissut. Kristinuskon elementtien puuttumisen hautajaisista ei tarvitse tarkoittaa sitä, että tilaisuudessa ei ole "mitään" sisältöä.

6. Uskontojen opetus on mielestäni tärkeää historialliselta ja yleissivistävältä kannalta katsottuna. Tunnustukselliset uskovat hoitavat varmasti lastensa uskonnollisen kasvatuksen oma-aloitteisesti ja omista lähtökohdistaan käsin.
Elämänkatsomustietoa tulisi opettaa jokaiselle, ja nämä teemat voitaisiin yhdistää uskontoja käsittelevään oppiaineeseen.

7. ET olisi erittäin tärkeä oppiaine kaikille.