Jumalanpilkka

Nykyisessä rikoslaissa jumalanpilkka on nimellä "Uskonrauhan rikkominen":

Joka

1. julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä - -

on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Rikoslaki, 17. luku, 10 §

(Saman pykälän toinen tekomuoto on häiriköinti jumalanpalveluksessa tai vastaavassa tilanteessa, ks. hakusana uskonrauhan rikkominen.)

Jumalanpilkkalaki voi olla vakaumuksen vapauden vastainen rajoittaessaan jonkin uskonnon kritiikkiä. Neutraalin valtion ei pitäisi tunnustaa minkään uskonnon jumalia laissaan, ja näin nykyinen laki rikkoo symbolisesti kirkon ja valtion eroa.

"Puhtaita" jumalanpilkkatuomioita ei 2000-luvulla ole juuri nähty, vaan pykälän merkitys on degeneroitunut enemmän koventamisperusteeksi: jos rikkoo muuta lakia (esim. kunnianloukkaus tai kiihotus kansanryhmää vastaan), voi saada samalla tuomion myös jumalanpilkasta.

Merkittävin poikkeus on vuonna 2009 annettu käräjäoikeuden tuomio, jossa tuomio annettiin vain jumalanpilkasta. Tässä tapauksessa tuomittu esitti islamin olevan pedofiiliuskonto ja viittasi siinä pyhänä pidettyihin hadith-teksteihin, joiden mukaan Muhammed yhtyi yhteen vaimoistaan alle 10-vuotiaana. Tässäkin alkuperäisessä syytteessä oli mukana myös kiihotus kansanryhmään vastaan, ja lopulta korkeimmassa oikeudessa tuomioon tuli myös kiihotus mukaan, joten tuomio ei ollut lopulta pelkästä jumalanpilkasta annettu.

2000-luvulla on tuomittu mm. rock-yhtye, joka esityksensä aikana huusi "Fuck christ" ja polki rikki puisen ristin. Yleisesti 2000-luvulla on jumalanpilkasta ns. päärikoksena tuomittu keskimäärin alle yksi ihminen vuodessa. Toisaalta viranomaisten tietoon tulleena rikoksena uskonrauhan rikkomisia on useampia vuodessa; tilastoista ei selviä onko joukossa myös jumalanpalveluksessa meluamista tai vastaavaa, vai ovatko kaikki tapaukset jumalanpilkkaa.

Historiaa

Suomessa jumalanpilkasta sai kuolemanrangaistuksen käytännössä vuoteen 1823, teoriassa vuoteen 1889 saakka. Nykyään enimmäisrangaistus on puoli vuotta vankeutta.

Tunnetuin jumalanpilkkatapaus lähivuosikymmeniltä on Hannu Salaman 1964 kirjoittamasta romaanista Juhannustanssit annettu tuomio. Presidentti Urho Kekkonen armahti Salaman vuonna 1968, ja sittemmin pykälä jäi kuolleeksi kirjaimeksi. Sana "Jumala" oli tarkoitus poistaa vuonna 1999, mutta yllättäen eduskunta jätti pykälän ennalleen.

Vuonna 1939 eräs uskontokriittinen yhdistys lakkautettiin vetoamalla silloiseen jumalanpilkkalakiin. Joissakin maissa edelleen voidaan toisinajattelevia tuomita jumalanpilkkalakien nojalla jopa kuolemaan.

Katso tarkemmin artikkelista Uskontorikosten historia.

Seuraava hakusana: Kansalaisaloite


Teksti tarkistettu viimeksi 12.1.2024.
Anna palautetta