27.1.2019

Kirjallinen kysymys virsistä ja huiveista

Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja Reijo Hongisto on jättänyt opetusministerille kirjallisen kysymyksen, jossa on seuraava rinnastus:

- - joidenkin koulujen joulujuhlissa ei enää lauleta virttä numero 21 - - Moni oppilas haluaisi laulaa näitä virsiä edelleen osana omaa uskonnollista kasvatustaan ja vakaumustaan - -

Moni julkituo uskonnollisen vakaumuksensa myös pukeutumalla esimerkiksi hiukset peittävään huiviin taikka huntuun - - laajentavatko kristilliset virret kieltäneet opettajat kieltoaan myös pukeutumiseen niin, että he kieltävät koulussaan myös nämä huivit ja hunnut? Jos eivät laajenna, heidän toimintansa voidaan tulkita kristillisiä arvoja syrjiväksi - -

Kumpikin kysymys on itsessään rajanvetoa uskonnonvapauden sisällöstä. Huivikiellot osana laajempaa uskonnollisten ja aatteellisten symbolien kieltoa on Euroopan unionissa käytännössä hyväksytty vaikka keskustelu jatkuukin. Suomessa vuosi sitten todettiin nimenomaisesti, että koulun ei tarvitse järjestää jumalanpalveluksia tai vastaavaa.

Rinnastus on kuitenkin virheellinen. Se, mitä koulu järjestää on eri asia kuin se, mitä koulu sallii tai ei salli oppilaiden tehdä.

Katso myös kirjallinen kysymys 585/2018 kokonaisuudessaan.