Uusin päivitys 19.3.2023: Yli 650 ehdokasta vastannut

10.2.2023: Vaalikone avattu

Sivustolla on jälleen avattu vaalikone. Toistaiseksi vastannut on vähän yli 400 ehdokasta, ja lisää vastauksia otetaan vastaan ennakkoäänestyksen alkamiseen saakka.

Siirry vaalikoneeseen tästä.

Vastauslinkki on lähetetty kaikille rekisteröidyille puolueille. Jos olet itse ehdokas tai haluat muistuttaa ehdokasta, pyydä linkkiä osoitteesta info@uskonnonvapaus.fi.

19.3.2023: Yli 650 ehdokasta vastannut

Vaalikoneeseen on vastannut 665 ehdokasta. Vastausaikaa ehdokkailla on ennakkoäänestyksen alkamiseen saakka.

Vastanneita ehdokkaita on yli 10 % vähemmän kuin eduskuntavaaleissa 2023. Yli 50 vastaajaa on puolueista Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit, Vasemmistoliitto, Liike nyt ja Vihreä Liitto. Eduskuntapuolueista vähiten vastanneita ovat RKP ja Keskusta, kohtuullisesti vastauksia tuli SDP:n ja Kokoomuksen ehdokkailta. Pienpuolueista eniten ovat vastanneet Vapauden liitto ja Liberaalipuolue.

Merkittävänä muutoksena viime vaaleihin esimerkiksi Keskustan ehdokkaista jumalanpilkkalain säilyttämistä kannattaa nyt 27 %, kun neljä vuotta sitten tällä kannalla oli 61 %. Muutos ei näy niinkään lain kumoamisen kannattajissa, vaan nyt suuri osa ei osannut kertoa kantaansa. Samansuuntainen muutos on Kristillisdemokraattien ehdokkaissa, kun taas Kokoomuksella muutos on päinvastainen.

Kahden valtionkirkon verotusoikeuden poisto saa kannatusta aiempaan tapaan erityisesti Vasemmistoliiton ja Vihreän liiton ehdokkailta, molemmissa kannatus on vielä hieman noussut aiemmasta. Perussuomalaisista sen sijaan entistä harvempi on tämän muutoksen kannalla.