24.1.2018

Lukiolaki uudistuu, katsomusopetus säilyy

Lukiolaki esitetään uusittavaksi. Esityksen mukaan lukioiden tulisi esimerkiksi järjestää osa opinnoista yhdessä korkeakoulujen kanssa, tarjota oppilaille "kurkistus korkeakoulumaailmaan".

Katsomusaineiden opetus ehdotetaan säilytettäväksi täysin ennallaan.

Laissa siis säilyisi edelleen epäsymmetria: jokainen saa valita evankelis-luterilaisen uskonnon, mutta elämänkatsomustiedon ja pienuskontojen valinta on rajoitettu. Vapaa-ajattelijat ovat jo ennen lakiesitystä kritisoineet tätä epäsymmetriaa.

Katsomusaineen pakollisuutta puitiin viimeksi lukioiden valinnanvapauskokeilussa. Silloin todettiin, että yksi kurssi on pakko säilyttää pakollisena, koska asiasta säädettiin laissa ja kokeilu haluttiin tehdä pelkästään asetuksia muuttamalla.

Eduskunnassa on teoriassa käsittelyssä erillinen lakialoite, joka vapauttaisi katsomusainevalinnan, ks. uutiset aiheesta. Tällaiset aloitteet eivät yksinään johda tulokseen juuri koskaan, mutta muun lakimuutoksen yhteydessä niillä voi olla merkitystä.

Kolmen oppilaan rajaa puolestaan haluttiin nostaa vuosina 2013-2014. Silloin aloite pysähtyi perustuslakivaliokuntaan, koska raja olisi ollut alempi valtionkirkkojen uskonnolle kuin pienuskontojen uskonnolle.

Laajempi kysymys on katsomusaineiden mahdollinen yhdistäminen osittain tai kokonaan, tai sulauttaminen esimerkiksi osaksi historiaa. Yhteistä katsomustietoa ajettiin kansalaisaloitteella, joka saikin noin 13 500 allekirjoitusta.

Katso myös nykytilanteen kuvaus sekä esitys kokonaisuudessaan.

Uutislista

Email: