Eräissä julkisen vallan tehtävissä annetaan vakuutus tai vannotaan kristillinen vala. Näitä ovat:
Poistuneita valoja ovat
Ministeriksi ensimmäistä kertaa valittu antaa aina tuomarinvakuutuksen ja sitten valintansa mukaan joko vannoo virkavalan tai antaa virkavakuutuksen.
Tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies antavat aina vakaumuksellisesti neutraalin vakuutuksen ryhtyessään hoitamaan tehtäväänsä.
Uskonnonvapauslain 5 §:n mukaan jokainen voi vapaasti valita vannooko valan vai antaako vakuutuksen. Aiemmin oli periaatteessa velvollisuus valita nimenomaan uskonnollinen vala, jos kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon.
Vakuutukset annetaan "kunnian ja omantunnon kautta", valat taas vannotaan "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä". Poistunut tuomarinvala alkoi "Minä N.N. lupaan ja vannon Jumalan ja hänen pyhän evankeliuminsa kautta - -".
Uskonnonvapauden kannalta yhden uskontokunnan oppien mukainen vala valtion organisaatiossa on vastoin vakaumusten tasa-arvoa. Neutraali vakuutus riittäisi kaikille.
Kristillistä valaa pitävät ongelmallisena myös jotkut kristityt. Tämä perustuu Matteuksen evankeliumin 5. lukuun: "Mutta minä sanon teille: Älkää vannoko lainkaan. Älkää taivaan kautta, sillä se on Jumalan valtaistuin, älkää maan kautta, sillä se on hänen jalkojensa koroke - -"
Historiallisesti valapakko - pakko vannoa vala esimerkiksi oikeudessa vastoin vakaumustaan - on eräs niistä asioista, joista kiisteltiin 1800-luvulla uskonnonvapautta ajettaessa.
Vala-sanaa käytetään tarkoittamaan nykyään myös ei-uskonnollista vakuutusta. Näiden valojen kaavoja ei ole kirjoitettu lakeihin tai asetuksiin.
Seuraava hakusana: Valiokunta (Eduskunnan)
Teksti tarkistettu viimeksi 7.1.2024.
Anna palautetta