Koulussa

Peruskoulussa ja lukiossa opetetaan uskontoa tai sille vaihtoehtoista elämänkatsomustietoa. Katso tarkemmin artikkelista Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opiskelu. Muissa oppilaitoksissa (ammattikoulut, yliopistot, ammattikorkeakoulut jne.) ei ole pakollista katsomusopetusta.

Uusimman ohjeen mukaan koulu voi päättää järjestääkö se uskonnonharjoitusta kouluaikana vai ei, ks. uutinen opetushallituksen ohjeesta; laillisuusvalvoja puolestaan ohjaa mieluummin lopettamaan koululaisjumalanpalvelukset ja vastaavat, ks. uutinen oikeusasiamiehen moitteista. Käytännössä jumalanpalveluksia kouluissa järjestetään usein lukuvuoden alussa ja lopussa tai esimerkiksi ennen pääsiäistä. Koulun muista uskonnollisista tilaisuuksista tavanomaisin on päivänavaus, jonka monissa kouluissa pitääkin paikallisen evlut seurakunnan työntekijä esimerkiksi kerran kuussa. Uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen on vapaaehtoista kaikille oppilaille, ja niille on oltava tunnustukseton vaihtoehto. Ks. tarkemmin artikkelista Koulun jumalanpalvelukset ja muu uskonnonharjoitus.

Julkisen vallan ei tulisi tietenkään edistää mitään vakaumusta, ja niinpä jumalanpalveluksia, hartaushetkiä päivänavauksessa ja muita vastaavia ei koulussa pitäisi olla.

Seuraava hakusana: Kreationismi ja evoluutio


Teksti tarkistettu viimeksi 25.1.2020.
Anna palautetta