www.eroakirkosta.fi

Eroakirkosta.fi-palvelun avasi Tampereen vapaa-ajattelijat ry marraskuussa 2003. Se on esimerkki 1.8.2003 voimaan tulleen uuden uskonnonvapauslain vaikutuksista. Laki sallii uskontokunnasta eroamisen kirjallisesti, joten palvelu tekee tarkoitukseen valmiin lomakkeen tai lähettää sähköpostin Digi- ja väestötietovirastoon. Eroakirkosta.fi sisältää myös tietoa mm. lapsen ja nuoren uskonnollisesta asemasta, mutta vain kirkosta eroavien tilanteessa.

2020-luvulta lähtien palvelu on pääosin ohjannut eroajat suoraan Digi- ja väestötietoviraston palveluun.

Syksyllä 2004 palvelua yritettiin mainostaa Tampereen kaupungin liikennelaitoksen busseissa, mutta mainonta kiellettiin. Koska liikennelaitos on osa kaupungin toimintaa, eikä kaikkea vakaumuksellista mainontaa ole kielletty, oli päätös vastoin vakaumusten tasa-arvoa. Vapaa-ajattelijat valittivat asiasta ensin kaupungin hallinnon sisällä, sitten hallinto-oikeuteen ja lopuksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO:n ratkaisun mukaan kaupungin päätös oli laillinen. Ks. tarkemmin uutiset TKL-aiheesta.

Syksyllä 2006 palvelua piti mainostaa 18-vuotiaille lähetettävillä kirjeillä. Väestörekisterikeskus (VRK) ei myynyt osoitteita, koska mm. katsoi sellaisen vaarantavan kuvaa VRK:sta puolueettomana valtion viranomaisena. Vapaa-ajattelijat valittivat hallinto-oikeuteen, joka tuomiossaan totesi uskontokuntaan kuulumisen kuuluvan "yksityisyyden piiriin" ja piti VRK:n päätöksen voimassa. Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden perustelun, mutta totesi että VRK:n päätös olla myymättä osoitteita mahtui sen harkintavaltaan eikä siis kumonnut päätöstä. Ks. tarkemmin uutiset VRK-aiheesta.

Ks. myös itse eroakirkosta.fi -palvelu.

Seuraava hakusana: Yhdenvertaisuuslaki


Teksti tarkistettu viimeksi 3.1.2024.
Anna palautetta