Uskonnonvapauslaki

Uskonnonvapauslaki lähinnä määrittelee erillisen oikeushenkilön muodon, rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan, joka muistuttaa paljon yhdistystä. Osa lain säädöksistä koskee vain näitä, osa myös valtionkirkkoja.

Laki ei nimestään huolimatta varsinaisesti liity uskonnonvapauteen. Lain kumoaminen ja kaikkien uskontokuntienkin siirtäminen yhdistyslain alaisuuteen parantaisi katsomusten tasa-arvoa.

Lain ensimmäinen luku sisältää ensinnäkin lain tarkoituksen ja uskonnollisen yhdyskunnan määrittelyn. Luvun säädökset koskevat myös valtionkirkkoja:

Lain toinen luku sisältää määräykset uskonnollinen yhdyskunta -nimisestä yhteisömuodosta, sellaisen perustamisesta, toiminnasta ja purkautumisesta. Pitkälti sääntely on samanlaista kuin yhdistysten osalta, mutta esimerkiksi uskonnollisen yhdyskunnan perustamiseen vaaditaan 20 henkilöä, kun yhdistyksen voi perustaa 3.

Kolmas luku sisältää viittauksen kokoontumislakiin sekä rangaistukset lakkautetun yhdyskunnan toiminnan jatkamisesta ja jäsenmuutostietojen ilmoittamatta jättämisestä.

Uskonnonvapauslaki kirjoitettiin kokonaan uudelleen vuonna 2003, mutta asialliset muutokset olivat melko vähäisiä. Lisätietoja on artikkelissa Uskonnonvapauslain muutos 2003.

Katso myös Laki kokonaisuudessaan.

Seuraava hakusana: Uskonnonvapaus


Teksti tarkistettu viimeksi 8.1.2024.
Anna palautetta