Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

10.1.2019: Jehovan todistajille kielto kerätä henkilötietoja luvatta
Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut päätöksen, jonka mukaan todistajien on pyydettävä nimemomainen lupa kirjoittaakseen muistiin ovelta ovelle saarnatessa tapaamansa henkilön tietoja.

30.12.2018: Oikeusasiamies: Seurakunta velkaneuvojana ongelmallinen
Oikeusasiamiehen mukaan on ongelmallista, jos kunta ulkoistaa velkaneuvonnan seurakunnalle. Jotkut voivat kokea tilanteen kiusalliseksi tai epämukavaksi, vaikka uskonnollista kantaa ei asiakkaalta kysytäkään.

15.12.2018: Valtiovarainvaliokunta lisäsi 300,000 euroa juutalaisen seurakunnan turvallisuuteen
Valtiovarainvaliokunta piti pienuskontojen valtiontuen muuten ennallaan, mutta lisäsi juutalaisen seurakunnan turvallisuuskuluihin 300,000 euron määrärahan.

28.11.2018: KD nuoret: Kirkollisverosta hyväntekeväisyysveroon
Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö esittää, että nykyisen kirkollisveron sijaan tulisi kaikilta periä vero, jonka voisi ohjata uskontokunnalle, hyväntekeväisyyteen tai korkeakoululle.

5.11.2018: Kirjaesittely: Myrskyä ja mystiikkaa
Kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara on kirjoittanut Suomen presidenttien suhteesta uskontoon ja kirkkoon. Kirja kertoo epäsuorasti myös uskonnonvapaudesta ja kirkon sidoksesta valtioon.

1.11.2018: Raportit kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaudesta julkaistu
Open Doors -järjestön lista kristittyjen vainoista ja Eettisen unionin lista uskonnottomien syrjinnästä kuvaavat uskonnonvapauden tilaa maailmanlaajuisesti.

25.10.2018: Rahankeräyslaki selkeyttää uskonnollisten toimijoiden asemaa
Hallituksen esitys selkeyttää eri toimijoiden asemaa rahan kerääjinä. Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, yhdistykset ja muut toimijat ovat selkeämmin yhdenvertaisia. Jatkossa myös valtionkirkkojen seurakunnat saavat kerätä rahaa.

30.9.2018: Kirkon akateemiset: Työaikalakia korjattava
Pappien ammattijärjestö toteaa esityksen työaikalaiksi olevan EU-direktiivin vastainen. Toteutuessaan esitys poistaisi työaikalain piiristä jumalanpalveluksia järjestävän papiston lisäksi esimerkiksi sairaalapapit.

28.9.2018: Työaikalaki: "kansallinen juhlapäivä" tulee
Hallitus esittää, että jatkossa kirkolliset juhlapäivät sekä vappu ja itsenäisyyspäivä yhdistetään kattokäsitteen "kansallinen juhlapäivä" alle. Kytkös kirkkolakiin kuitenkin säilyy.

27.9.2018: Rituaaliteurastukset kielletään
Hallitus esittää aiemman työryhmän esityksen mukaisesti, että rituaaliteurastukset kielletään. Esityksen mukaan kielto voi rajoittaa uskonnonvapautta, mutta perustuslaki eiestä tällaista rajoitusta.

20.9.2018: Hallitus haluaa kumota Jehovan todistajien vapautuksen asevelvollisuudesta
Hallituksen esitys noudattaa odotetusti työryhmän esitystä. Jehovan todistajien erivapaus asevelvollisuudesta kumotaan.

25.8.2018: Perussuomalaisista Suomessa liikaa vapautta uskonnonharjoittamiseen
Koko väestöstä 20 % mukaan Suomessa on liikaa vapautta uskonnonharjoittamiseen, 6 % mukaan liian vähän.Selvästi enitenmielipiteeseen vaikuttaa puoluekanta.

16.8.2018: Yhdenvertaisuutta rikottiin perimällä lisämaksu vegaaniruuasta
Yksityinen päiväkoti rikkoi yhdenvertaisuutta, kun lisämaksua perittiin uskonnollisin perustein olevasta ruokavaliosta, mutta ei allergian vuoksi. Kaupunki rikkoi yhdenvertaisuutta tarjotessaan joillekin mutta ei kaikille uskonnoille sopivaa erityisruokaa.

9.8.2018: Valtion talousarvio ennallaan
Valtiovarainministeriön alustavassa ehdotuksessa vuoden 2019 budjetiksi ei uskontokuntien osalta ole merkittäviä muutoksia kuluvaan vuoteen.

3.7.2018: Esitys: Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta kumotaan
Ministeriön työryhmä esittää, että Jehovan todistajien vapautus asepalveluksesta ja siviilipalveluksesta kumotaan. Perusteluna työryhmä pitää perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta.

21.6.2018: Eduskunta äänesti: ei muutoksia lukioiden katsomusopetukseen
Aiemman sivistysvaliokunnan mietinnön mukaisesti eduskunta päätti, että katsomusaineen valinta lukiossa on edelleen sidottu opiskelijan uskonnolliseen asemaan.

16.6.2018: Keskusta ja Kokoomus puivat ympärileikkauksia
Keskusta ja Kokoomus päätyivät puoluekokouksissaan kannattamaan lakia, joka sallisi poikien ympärileikkauksen.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.