Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

15.11.2022: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: päiväkodinpääsiäistilaisuus oli uskonnonharjoitusta
Kun tilaisuuden toteutti seurakunta ja siinä näytellyssä Raamatun kohtauksessa muun muassa kerrottiin enkelin käskeneen kertomaan kaikille ilouutista Jeesuksen ylösnousemuksesta, oli kyseessä uskonnonharjoitusta ja päiväkodin olisi tullut järjestää vaihtoehtoinen tilaisuus.

4.11.2022: Tutkimus: Selvä enemmistö sallisi uskontojen arvostelun
Kolme neljästä suomalaisesta on samaa mieltä väitteestä "Jokaisella pitää niin halutessaan olla oikeus arvostella uskontoja". Uskontojen arvostelua ei yleisesti pidetä rasismiin rinnastettavana.

4.10.2022: Peter Östman toivoo rituaaliteurastusten sallimista
Lähetekeskustelussa uudesta eläinten hyvinvointilaista Peter Östman (KD) toivoi, että rituaaliteurastukset saisivat jatkua. Ministeri Antti Kurvinen (Kesk) ei suoraan kertonut omaa kantaansa.

22.9.2022: Rituaaliteurastukset ehdotetaan kiellettäviksi
Hallituksen esityksessä rituaaliteurastuksia koskeva poikkeus poistetaan eläinsuojelulaista. Esityksen mukaan pyrkimys välttää eläimen tarpeetonta kipua tai kärsimystä on riittävä perustelu rajoitukselle, joka ei kohdistu uskonnovapauden ydinalueelle.

20.9.2022: Opetushallitus tarkensi ohjetta uskonnon asemasta koulussa
Opetushallitus uusi ohjeensa uskonnon asemasta kouluissa: saako yhteisessä juhlassa olla virsiä, millainen pitää olla jumalanpalveluksen vaihtoehto jne. Käytännössä muutoksia ei juurikaan tullut.

19.9.2022: Koraanin polttamisesta ei syytettä "muiden syiden" vuoksi
Valtakunnansyyttäjä ei nosta syytettä videosta, jossa Koraani poltetaan ja sen päälle syljetään. Perusteluna on mm. se, että teko oli lähes ehtinyt vanhentua.

5.8.2022: Pienuskonnoille ja merimieskirkolle miljoona euroa
Valtiovarainministeriön ehdotus valtion vuoden 2023 talousarvioksi ei sisällä yllätyksiä uskontojen osalta. Suurimmat rahavirrat kulkevat valtionkirkoille.

22.7.2022: Selvitys katsomusaineden opetuksesta valmis
Laaja selvitys katsomusaineiden opetuksen nykytilanteesta ja tulevaisuudesta valmistui. Konkreettisia muutosesityksiä ei ole yhtäkään. Ainoastaan vapaa katsomusaineen valinta lukion opiskelijoille on mainittu, sekin vain selvitettävänä asiana.

1.7.2022: Muokattu esitys kirkkolaiksi annettiin eduskunnalle
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen uudeksi kirkkolaiksi. Käytännössä se ei muuta kirkon ja valtion suhteita, mutta aiemman esityksen perustuslakivaliokunnalta saama hylkäys on periaatteellinen kannanotto kirkon ja valtion erottamisen suuntaan.

27.6.2022: Selvitys vihapuheesta: uskonnollisiakin vähemmistöjä häiritään
Oikeusministeriö teetti selvityksen erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien kokemasta vihapuheesta ja häirinnästä. Uskonnollisilla vähemmistöillä työpaikka korostui häirinnän paikkana, muutoin se ei erottunut muista vähemmistöistä.

18.04.2022: Päivi Räsänen vapautettiin syytteistä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
Oikeus toteaa, että kaikki loukkaava ei ole rangaistavaa. Räsäsen kirjoitukset oli tarkoitettu yhteiskunnallisen keskustelun osaksi, ja sananvapaus suojasi niitä vaikka osa lukijoista loukkaantuikin.

28.3.2022: Hallinto-oikeus: Lestadiolaisten seuroja sai rajoittaa koronaviruksen torjumiseksi
Lestadiolaisten järjestö toimi muodollisesti rekisteröitynä yhdistyksenä, ei uskonnollisena yhdyskuntana. Hallinto-oikeuden mukaan sen kokoontumisiin sai siksi kohdistaa tartuntatautilain mukaisia rajoituksia.

20.3.2022: Kirkkoa ja valtiota erotetaan taas kansalaisaloitteella
Kirkon ja valtion erottamiseksi on jälleen tehty kansalaisaloite. Aloitteen mukaan valtionkirkkoasema tulee purkaa, ml. verotusoikeus.

13.3.2022: Tampereen vapaa-ajattelijat: Jumalanpalvelus pois promootiosta
Tampereen vapaa-ajattelijat on lähettänyt kirjeen yliopiston promootiotoimikunnalle. Kirjeessä ehdotetaan, ettei promootioon liitetä jumalanpalvelusta.

4.1.2022: Kansalaisaloitteella ET-opetuksen vapauttamisesta 25 000 kannattajaa
Kansalaisaloite, jolla sallittaisiin elämänkatsomustiedon opiskelu myös uskontokuntiin kuuluville on saanut puolet tarvittavista kannatusilmoituksista.

16.12.2021: Perustuslakivaliokunta: Kirkkotila ei mahdoton koulun juhlan pitopaikaksi
Perustuslakivaliokunta vastaa oikeusasiamiehen varsin jyrkkään kantaan, jonka mukaan kirkkotila olisi lähes mahdoton koulun yhteisten juhlien pitopaikaksi. Valiokunnan mukaan se on sallittua ainakin, jos muuta tilaa ei ole saatavilla ja juhla muuten ei ole uskonnollinen.

13.12.2021: Ihmisoikeuspoliittinen selonteko mainitsee uskonnonvapauden
Uskonto ja vakaumus ei ole selonteossa merkittävässä roolissa. Uutta on lähinnä uskonnottomien maininta erikseen.

12.12.2021: Valtiovarainvaliokunnalta rahaa mm. juutalaisen seurakunnan turvallisuuteen
Valtiovarainvaliokunta teki kolme uskontoihin ja uskonnonvapauteen liittyvää muutosta. Lisärahaa saavat juutalainen seurakunta turvallisuuden parantamiseen, vapaa-ajattelijat uskonnonvapauden edistämiseen ja Lintulan luostari matkailun kehittämiseen.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.