Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

3.2.2024: Oikeus: Videota kodissa pidetystä saarnasta sai kritisoida julkisesti
Jehovan todistajien karttamisoppia sai kritisoida, ja tässä yhteydessä myös levittää äänitettä yksityiskodissa pidetystä tilaisuudesta. Vakaumus ei ollut yksityiselämää kun oli hakeutunut tehtävään jossa opetti seurakuntaa.

26.1.2024: Lähetysseuralta ulkoministeriölle suosituksia uskonnonvapaudesta
Ulkoministeriön tilaamassa raportissa mm. kommentoidaan jumalanpilkkalakeja, ympärileikkauksia ja valtionkirkkoja. Suomen hallitukselle raportissa on runsaasti suosituksia.

9.1.2024: Raportit: Kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaus kulkevat yhdessä
Maiden välisessä vertailussa uskonnon ja omantunnon vapaus koskee kristyttyjä ja uskonnottomia samansuutaisesti. Tietoa selviää vertaamalla uskonnottomien IHEU:n ja vainottujen kristittyjen Open Doorsin listauksia.

8.1.2024: Presidenttiehdokkaiden näkemyksiä uskonnonvapaudesta
Vapaa Ajattelija -lehti kysyi mm. miten ehdokkaat presidenttinä edistäisivät uskonnonvapautta kansainvälisesti.

12.12.2023: Valiokunta lisäsi 1,5 miljoonaa kristillisille järjestöille
Valiokunta lisäsi ns. joululahjarahoina mm. 400 000 euroa Kansanlähetykselle. Poikkeuksellisesti valiokunnassa jätettiin vastalause määrärahojen lisäämiselle. Erimielisyyttä on myös kristillisten järjestöjen asemasta ruoka-avun jakajina.

7.12.2023: Kritiikkiä valtionkirkon rahoituksen leikkaamiselle
Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen indeksijarrusta, joka leikkaa valtionkirkkojen saamaa valtion rahoitusta prosentin. Vasemmistoliitto ja SDP olisivat halunneet säilyttää rahoituksen entisellään.

30.11.2023: YLE: Oikeusoppineet kumoaisivat jumalanpilkkalain
Esimerkiksi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan "Lain säännöksestä luopuminen olisi linjakasta, koska Suomi on vahva sananvapauden maa."

27.11.2023: Vapaa-ajattelijat: Yleisradiolta hartausohjelmavelvollisuus pois
Vapaa-ajattelijain liitto esittää, että Yleisradion lakisääteisistä tehtävistä poistettaan hartausohjelmat ja yleisradioveroa peritään jatkossa myös uskonnollisilta yhdyskunnilta yhdistysten tapaan.

14.11.2023: Hovioikeuskin vapautti Päivi Räsäsen
Helsingin hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion, joka vapautti Päivi Räsäsen syytteistä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Homoseksuaaleja koskevat lausumat olivat osin loukkaavia mutta eivät lainvastaisia. Ratkaisu oli yksimielinen.

10.11.2023: Ev.lut. kirkko selvittää maahanmuuttajien uskonnonvapautta
Evankelis-luterilainen kirkko tulee esimerkiksi järjestämään keväällä 2024 koulutusta kristinuskoon kääntyneiden tai uskonnottomien maahanmuuttajien kohtaamiseen.

22.10.2023: KD aluevaltuustoissa: Lääkäreille vapautus abortin teosta
Kristillisdemokraattien aluevaltuutetut eri puolilla maata ovat ehdottaneet lääkärien töitä järjestettäväksi niin, ettei olisi velvollisuutta tehdä aborttia omantunnon vastaisesti.

20.10.2023: Uskonnonvapauslaki 100v -keskustelu Kylmäkoskella 7.11.2023
Keskustelutilaisuudessa mukana paikallisten uskonyhteisöjen ja katsomusten edustajia.

9.10.2023: Valtionkirkkojen rahoituksen indeksijarru ennallaan hallituksen esityksessä
Hallitus esittää valtiovarainministeriön esityksen mukaisesti Evankelis-luterilaisen ja Ortodoksisen kirkon valtiontuen leikkaamista prosentilla. Ministeriön ehdotukseen päivitettiin ainoastaan uusi arvio inflaatiosta.

17.9.2023: Artikkelikooste kirkon ja valtion suhteista
Kirkon tutkimus ja koulutus eli entinen Kirkon tutkimuskeskus on julkaissut kahdeksan artikkelin koosteen Kirkko yhteiskunnassa: suhteet ja rajapinnat. Artikkelit kertovat sekä historiasta että hahmottelevat tulevaisuutta.

12.9.2023: 100 vuotta uskonnonvapautta Suomessa -symposium 21.9.2023 Joensuussa
Symposiumissa puhuvat mm. apulaisoikeusasiamies ja kaksi professoria. Teemana on "Sananvapaus ja uskonto".

11.9.2023: Vakaumustahto-lomake hoivopalvelujen asiakkaille
Uudella lomakkeella voi kertoa esimerkiksi uskontonsa ja yhteystiedot papille, imaamille tai vastaavalle siltä varalta, ettei enää pysty ilmaisemaan tahtoaan.

10.9.2023: SDP: Kirkon ja valtion eron vaikutukset selvitettävä
SDP kannattaa yhteistä katsomusainetta, joka korvaisi nykyiset uskonnon ja elämäkatsomustiedon. Kirkon ja valtion eroa puolue haluaa selvittää, mutta mitään konkreettista puoluekokous ei päättänyt.

4.9.2023: Tampereella sanan- ja uskonnonvapaudesta paneelikeskustelu
Sanan- ja uskonnonvapaus ry järjestää lauantaina 16.9.2023 kello 13 Tampereella paneelikeskustelun, jossa käsitellään mm. uskonnonvapauden satavuotisjuhlaa.

31.8.2023: Hallituksen tiedonannossa mm. vainojen uhrien muistopäivä
Hallituksen tiedonannossa päätetään mm. ryhtyä viettämään vainojen uhrien muistopäivää. Jumalanpilkkalain säilymistä tiedonanto pitää hyvänä.

28.8.2023: Uskontokuntien tuki supistumassa hieman
Valtiovarainministeriö ehdottaa, että uskontokuntien tuki vähenee hieman. Tämä tapahtuu nostamalla valtionkirkkojen rahoitusta ja tukea inflaatiota vähemmän ja pienuskontojen tukea ei lainkaan.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.