Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

18.04.2022: Päivi Räsänen vapautettiin syytteistä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
Oikeus toteaa, että kaikki loukkaava ei ole rangaistavaa. Räsäsen kirjoitukset oli tarkoitettu yhteiskunnallisen keskustelun osaksi, ja sananvapaus suojasi niitä vaikka osa lukijoista loukkaantuikin.

28.3.2022: Hallinto-oikeus: Lestadiolaisten seuroja sai rajoittaa koronaviruksen torjumiseksi
Lestadiolaisten järjestö toimi muodollisesti rekisteröitynä yhdistyksenä, ei uskonnollisena yhdyskuntana. Hallinto-oikeuden mukaan sen kokoontumisiin sai siksi kohdistaa tartuntatautilain mukaisia rajoituksia.

20.3.2022: Kirkkoa ja valtiota erotetaan taas kansalaisaloitteella
Kirkon ja valtion erottamiseksi on jälleen tehty kansalaisaloite. Aloitteen mukaan valtionkirkkoasema tulee purkaa, ml. verotusoikeus.

13.3.2022: Tampereen vapaa-ajattelijat: Jumalanpalvelus pois promootiosta
Tampereen vapaa-ajattelijat on lähettänyt kirjeen yliopiston promootiotoimikunnalle. Kirjeessä ehdotetaan, ettei promootioon liitetä jumalanpalvelusta.

4.1.2022: Kansalaisaloitteella ET-opetuksen vapauttamisesta 25 000 kannattajaa
Kansalaisaloite, jolla sallittaisiin elämänkatsomustiedon opiskelu myös uskontokuntiin kuuluville on saanut puolet tarvittavista kannatusilmoituksista.

16.12.2021: Perustuslakivaliokunta: Kirkkotila ei mahdoton koulun juhlan pitopaikaksi
Perustuslakivaliokunta vastaa oikeusasiamiehen varsin jyrkkään kantaan, jonka mukaan kirkkotila olisi lähes mahdoton koulun yhteisten juhlien pitopaikaksi. Valiokunnan mukaan se on sallittua ainakin, jos muuta tilaa ei ole saatavilla ja juhla muuten ei ole uskonnollinen.

13.12.2021: Ihmisoikeuspoliittinen selonteko mainitsee uskonnonvapauden
Uskonto ja vakaumus ei ole selonteossa merkittävässä roolissa. Uutta on lähinnä uskonnottomien maininta erikseen.

12.12.2021: Valtiovarainvaliokunnalta rahaa mm. juutalaisen seurakunnan turvallisuuteen
Valtiovarainvaliokunta teki kolme uskontoihin ja uskonnonvapauteen liittyvää muutosta. Lisärahaa saavat juutalainen seurakunta turvallisuuden parantamiseen, vapaa-ajattelijat uskonnonvapauden edistämiseen ja Lintulan luostari matkailun kehittämiseen.

29.11.2021: Asevelvollisuuskomitea mainitsi myös uskonnot
Asevelvollisuuden kehittämistä selvittänyt työryhmä mainitsi myös mm. sotilaspappien aseman. Kommentteja mihinkään suuntaan se ei esittänyt.

19.11.2021: Varhaiskasvatussuunnitelmat muuttuvat vähän
Päiväkotien erikseen mainituissa yhteistyökumppaneissa on jatkossa yleisesti katsomukselliset yhteisöt, ei vain seurakunnat, ja katsomuskasvatuksen mainitaan nimenomaisesti olevan yleissivistävää. Käytännössä muutokset ovat pieniä.

13.11.2021: Kirkon sisällä kiistaa tunnustuspykälän paikasta
Evankelis-luterilainen kirkko ehdottaa tiukan äänestyksen jälkeen, että kirkkolaissa säilyy tunnustuspykälä joka kertoo mihin uskontunnustuksiin kirkko sitoutuu. Eduskunnan perustuslakivaliokunta lähes vaati aiemmin pykälän siirtämistä kirkkojärjestykseen.

25.10.2021: Oikeusasiamies: Palvelutalon radio voitava sammuttaa hartauden ajaksi
Oikeusasiamies toteaa, että asukkaan on voitava sulkea keskusradio omasta huoneestaan. Ei käy, että hartauden välttääkseen vammaisen tulee siirtyä pois omasta kodistaan.

22.10.2021: Muslimit terveydenhuollon asiakkaina -opas
Yliopiston kurssilla tehty uusi opas neuvoo muslimin kohtaamiseen. Tärkein asiantuntija on potilas itse, koska islamin sisällä on paljon erilaisia uskontulkintoja.

4.10.2021: Kansalaisaloitteella ET-opetuksen vapauttamisesta 10 000 kannattajaa
Kansalaisaloite, jolla sallittaisiin elämänkatsomustiedon opiskelu myös uskontokuntiin kuuluville on saanut 10 000 kannatusilmoitusta.

27.09.2021: Budjettiesitys 2022 noudattaa ministeriön esitystä
Uskontokuntien tuki hallituksen esityksessä noudattaa käytännössä suoraan ministeriön ehdotusta. Ainoastaan indeksitarkistusta on nostettu 0,1 %-yksikköä.

1.09.2021: Koronatukea uskonnollisille kesätapahtumille
Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa yhteensä enintään 1,5 miljoonaa euroa uskonnollisia kesätapahtumia järjestäville toimijoille, joiden maksuvalmius on heikentynyt koronarajoitusten vuoksi.

31.8.2021: Eutanasiasta raportti, lääkärin omantunnonvapaus
Eutanasiaa selvittänyt työryhmä toteaa, että jos eutanasia sallitaan, tulee lääkäreillä ja hoitajilla olla omantunnonvapauteen pohjautuva oikeus kieltäytyä eutanasian toteuttamisesta.

26.8.2021: Elämänkatsomustiedon avaamisesta kansalaisaloite
Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että elämänkatsomustiedon opiskelu sallittaisiin kaikille, mukaanlukien Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat oppilaat. Nykyään valinnanvapaus on olemassa vain toiseen suuntaan.

19.8.2021: Katsomusaineiden opetusta selvitetään
Opetusministeriö on tilannut selvityksen uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetuksesta. Se odottaa "vaihtoehtoisia esityksiä katsomusaineiden uudistamistarpeista ja toteuttamistavoista entistä monimuotoisemmassa yhteiskunnassa."

14.8.2021: Valtion talousarvioesityksessä ei yllätyksiä
Valtiovarainministeriön esityksessä valtion talousarvioiksi ei ole suuria muutoksia. Juutalaisen seurakunnan turvallisuuden parantamiseen suunnattu täsmäavustus on puolitettu 150 tuhanteen euroon.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.