Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

14.5.2024: Juutalaisille seurakunnille 400 000 € turvallisuuden parantamiseen
Valtioneuvoston aiemman rasisminvastaisen tiedonannon perusteella tehty suunnitelma on lausuntokierroksella. Konkreettisin ehdotus on rahallinen tuki juutalaisille seurakunnille turvallisuuden parantamiseen.

19.4.2024: KKO myönsi valitusluvan Päivi Räsäsen jutussa
Korkein oikeus myönsi valitusluvan jutussa, jossa Päivi Räsänen on syytteessä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Käräjä- ja hovioikeus vapauttivat Räsäsen, mutta syyttäjä katsoo yhä Räsäsen homoseksuaalisuutta koskevien kirjoitusten olevan lainvastaisia.

18.4.2024: Tyttöjen ns. ympärileikkausten kielto erillislakiin
Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että tyttöjen ns. ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen kielletään erillisellä lailla. Jo nykyisellään se on kielletty pahoinpitelypykälien nojalla. Poikien ympärileikkauksiin ehdotus ei ota kantaa.

5.4.2024: Vakuutusyhtiö If kokeilee: kristillisiä vapaita saa vaihtaa toiselle päivälle
Vuonna 2024 If-yhtiön työntekijät voivat tehdä töitä helatorstain, pitkäperjantain ja pääsiäismaanantain, ja pitää vastaavasti kolme muuta päivää vapaana. Muita vapaita ei ole rajattu vain uskonnollisiin.

31.3.2024: Lukiolaisten liitto ehdottaa yhteistä katsomusainetta
Lukiolaisten liitto kannattaa kaikille yhteistä katsomusainetta nykyisten uskontojen ja elämänkatsomustiedon sijaan. Sen mukaan uuden oppiaineen tulisi tarkastella uskontoja ja maailmankatsomuksia tasapuolisesti ilmiöiden pohjalta.

16.3.2024: Negatiivisen uskonnonvapauden rikkomisesta korvauksia lukiolaiselle
Yhdenvertaisuusvaltuutetun esityksestä lukiolaiselle maksettiin rahallinen korvaus, kun hän oli joutunut vastoin tahtoaan osallistumaan uskonnollisiin päivänvauksiin. Lukio ei ollut järjestänyt vaihtoehtoisia tilaisuuksia opetushallituksen ohjeiden mukaan.

4.3.2024: Itä-Suomen yliopiston promootiossa ei enää jumalanpalvelusta
Itä-Suomen yliopiston seuraavassa tohtoripromootiossa ei ole jumalanpalvelusta. Perustelu ei ole periaatteellinen julkisen vallan neutraalius vaan luterilaisiin kirkkoon kuuluvien vähentyminen.

3.2.2024: Oikeus: Videota kodissa pidetystä saarnasta sai kritisoida julkisesti
Jehovan todistajien karttamisoppia sai kritisoida, ja tässä yhteydessä myös levittää äänitettä yksityiskodissa pidetystä tilaisuudesta. Vakaumus ei ollut yksityiselämää kun oli hakeutunut tehtävään jossa opetti seurakuntaa.

26.1.2024: Lähetysseuralta ulkoministeriölle suosituksia uskonnonvapaudesta
Ulkoministeriön tilaamassa raportissa mm. kommentoidaan jumalanpilkkalakeja, ympärileikkauksia ja valtionkirkkoja. Suomen hallitukselle raportissa on runsaasti suosituksia.

9.1.2024: Raportit: Kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaus kulkevat yhdessä
Maiden välisessä vertailussa uskonnon ja omantunnon vapaus koskee kristyttyjä ja uskonnottomia samansuutaisesti. Tietoa selviää vertaamalla uskonnottomien IHEU:n ja vainottujen kristittyjen Open Doorsin listauksia.

8.1.2024: Presidenttiehdokkaiden näkemyksiä uskonnonvapaudesta
Vapaa Ajattelija -lehti kysyi mm. miten ehdokkaat presidenttinä edistäisivät uskonnonvapautta kansainvälisesti.

12.12.2023: Valiokunta lisäsi 1,5 miljoonaa kristillisille järjestöille
Valiokunta lisäsi ns. joululahjarahoina mm. 400 000 euroa Kansanlähetykselle. Poikkeuksellisesti valiokunnassa jätettiin vastalause määrärahojen lisäämiselle. Erimielisyyttä on myös kristillisten järjestöjen asemasta ruoka-avun jakajina.

7.12.2023: Kritiikkiä valtionkirkon rahoituksen leikkaamiselle
Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen indeksijarrusta, joka leikkaa valtionkirkkojen saamaa valtion rahoitusta prosentin. Vasemmistoliitto ja SDP olisivat halunneet säilyttää rahoituksen entisellään.

30.11.2023: YLE: Oikeusoppineet kumoaisivat jumalanpilkkalain
Esimerkiksi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan "Lain säännöksestä luopuminen olisi linjakasta, koska Suomi on vahva sananvapauden maa."

27.11.2023: Vapaa-ajattelijat: Yleisradiolta hartausohjelmavelvollisuus pois
Vapaa-ajattelijain liitto esittää, että Yleisradion lakisääteisistä tehtävistä poistettaan hartausohjelmat ja yleisradioveroa peritään jatkossa myös uskonnollisilta yhdyskunnilta yhdistysten tapaan.

14.11.2023: Hovioikeuskin vapautti Päivi Räsäsen
Helsingin hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion, joka vapautti Päivi Räsäsen syytteistä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Homoseksuaaleja koskevat lausumat olivat osin loukkaavia mutta eivät lainvastaisia. Ratkaisu oli yksimielinen.

10.11.2023: Ev.lut. kirkko selvittää maahanmuuttajien uskonnonvapautta
Evankelis-luterilainen kirkko tulee esimerkiksi järjestämään keväällä 2024 koulutusta kristinuskoon kääntyneiden tai uskonnottomien maahanmuuttajien kohtaamiseen.

22.10.2023: KD aluevaltuustoissa: Lääkäreille vapautus abortin teosta
Kristillisdemokraattien aluevaltuutetut eri puolilla maata ovat ehdottaneet lääkärien töitä järjestettäväksi niin, ettei olisi velvollisuutta tehdä aborttia omantunnon vastaisesti.

20.10.2023: Uskonnonvapauslaki 100v -keskustelu Kylmäkoskella 7.11.2023
Keskustelutilaisuudessa mukana paikallisten uskonyhteisöjen ja katsomusten edustajia.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.