Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

15.3.2018: Oikeusasiamies: Potilasta ei saa pakottaa kuulemaan jouluhartautta
Eduskunnan oikeusasiamies totesi perustuslain ja potilaan asemaa koskevan lain vastaiseksi tilanteen, jossa potilas joutui vasten tahtoaan kuuntelemaan jouluhartauden.

3.3.2018: Hovioikeus: Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta syrjivää
Hovioikeus päätti äänin 4-3, että totaalikieltäytyjää ei saanut tuomita rangaistukseen, koska se olisi rikkonut yhdenvertaisuutta sillä Jehovan todistajat on vapautettu asepalveluksesta.

21.2.2018: Lapsiasiavaltuutettu: ET-opetus sallittava kaikille
Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa ehdotetaan mm. elämänkatsomustiedon opetus sallittavaksi myös Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluville lapsille.

10.2.2018: Opetusministeri: Uskonto ei vapauta seksuaalikasvatuksesta
Opetusministeri vastasi kirjalliseen kysymykseen, ja toteaa ettei seksuaalikasvatuksesta terveystiedon osana voi vapauttaa oppilaita vanhempien uskonnollisen vakaumuksen vuoksi.

24.1.2018: Lukiolaki uudistuu, katsomusopetus säilyy
Lukiolain kokonaisuudistuksen yhteydessä katsomusopetus esitetään säilytettäväksi täysin nykyisellään.

18.1.2018: Rahankeräyslaki muuttuu, kolehtipoikkeus säilyy
Uudessa rahankeräyslaissa pyritään mm. selkeyttämään sitä, että kolehtia saa kerätä myös yhdistysmuotoisena toimiva uskonnollinen yhteisö. Valtionkirkkojen rahankeräyslupia koskevaa säädöstä tarkennetaan.

15.1.2018: Opetushallitus: Uskontoa ei tarvitse harjoittaa koulussa
Opetushallituksen uusissa ohjeissa todetaan selvästi, että päiväkodit ja koulu saavat järjestää tai olla järjestämättä jumalanpalveluskäyntejä ja vastaavia. Jos tilaisuuksia järjestetään, ne ovat vapaaehtoisia ja niille on oltava vaihtoehtoinen ohjelma.

26.12.2017: Kääntyneet - kirjanen kristityiksi kääntyneistä muslimeista
31 islamista kääntyneen turvapaikanhakijan haastattelut kertovat häirinnästä, uhkailusta ja väkivallasta. Uhkailu ja väkivalta ovat kohdistuneet jopa käännynnäisen omaisiin.

22.12.2017: Rituaaliteurastukset kielletään
Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että nykyisen eläinsuojelulain sisältämä kompromissi uskonnollisen teurastustavan ja eläinsuojelun välillä poistetaan. Jatkossa eläin on aina tainnutettava ennen verenlaskua.

12.12.2017: Talousarvioon ei muutosesityksiä valiokunnassa
Valtiovarainvaliokunta esittää,että pienuskontoja tuetaan hallituksen esityksen mukaisesti. Ainoastaan Kristillisdemokraatit olisi halunnut kasvattaa tukea.

11.10.2017: Esite positiivisesta erityiskohtelusta julkaistu
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on julkaissut esitteen, jossa esimerkkeinä positiviisesta erityiskohtelusta on myös muutama uskontoa koskeva kohta.

6.10.2017: Oikeusasiamies rajaa katsomusaineiden yhteisopetusta
Oikeusasiamiehen mukaan uskontojen ja elämänkatsomustiedon yhteisopetus ei ole täysin kiellettyä, mutta käytännössä yhteistä ainesta on vähän.

21.9.2017: Nimilaki uudistuu
Hallitus esittää, että jatkossa sukunimenkin muuten kielletty muutos voidaansallia uskonnollisista syistä. Myös maistraattien ja seurakuntien työnjakoa selkeytetään.

14.9.2017: Ehtoollisviinin verovapaus poistuu
Hallitus esittää työryhmän luonnoksen mukaisesti, että ehtoollisviinin vapauttaminen alkoholisverosta kumotaan.

30.8.2017: Keskusta uusii puolueohjelmansa
Luonnoksen mukaan Keskusta "arvostaa yhteiskuntamme kristillisiä juuria". Ohjelmassa mainitaan uskonnonvapaus erikseen.

10.8.2017: Valtion talousarviossa ei yllätyksiä
Valtiovarainministeriö ehdottaa, että uskontokuntien valtiontuki säilyy euromääräisesti ennallaan.

12.7.2017: Oikeuskansleri: Ministerinvalaa koskeva säädös epäselvä
Oikeuskansleri katsoo, että niinsanottua ministerinvalaa koskevat säädökset ovat epäselviä. Hän esittää säädösten tarkistamista, joka käytännössä tarkoittaa uskonnollisesta valasta luopumista.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.