Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

17.9.2023: Artikkelikooste kirkon ja valtion suhteista
Kirkon tutkimus ja koulutus eli entinen Kirkon tutkimuskeskus on julkaissut kahdeksan artikkelin koosteen Kirkko yhteiskunnassa: suhteet ja rajapinnat. Artikkelit kertovat sekä historiasta että hahmottelevat tulevaisuutta.

12.9.2023: 100 vuotta uskonnonvapautta Suomessa -symposium 21.9.2023 Joensuussa
Symposiumissa puhuvat mm. apulaisoikeusasiamies ja kaksi professoria. Teemana on "Sananvapaus ja uskonto".

11.9.2023: Vakaumustahto-lomake hoivopalvelujen asiakkaille
Uudella lomakkeella voi kertoa esimerkiksi uskontonsa ja yhteystiedot papille, imaamille tai vastaavalle siltä varalta, ettei enää pysty ilmaisemaan tahtoaan.

10.9.2023: SDP: Kirkon ja valtion eron vaikutukset selvitettävä
SDP kannattaa yhteistä katsomusainetta, joka korvaisi nykyiset uskonnon ja elämäkatsomustiedon. Kirkon ja valtion eroa puolue haluaa selvittää, mutta mitään konkreettista puoluekokous ei päättänyt.

4.9.2023: Tampereella sanan- ja uskonnonvapaudesta paneelikeskustelu
Sanan- ja uskonnonvapaus ry järjestää lauantaina 16.9.2023 kello 13 Tampereella paneelikeskustelun, jossa käsitellään mm. uskonnonvapauden satavuotisjuhlaa.

31.8.2023: Hallituksen tiedonannossa mm. vainojen uhrien muistopäivä
Hallituksen tiedonannossa päätetään mm. ryhtyä viettämään vainojen uhrien muistopäivää. Jumalanpilkkalain säilymistä tiedonanto pitää hyvänä.

28.8.2023: Uskontokuntien tuki supistumassa hieman
Valtiovarainministeriö ehdottaa, että uskontokuntien tuki vähenee hieman. Tämä tapahtuu nostamalla valtionkirkkojen rahoitusta ja tukea inflaatiota vähemmän ja pienuskontojen tukea ei lainkaan.

7.8.2023: Työryhmän esitys kirkon valtionrahoituksen leikkauksesta valmistui
Ministeriön asettama työryhmä on valmistellut esityksen, joka hallitusohjelman mukaisesti vähentäisi luterilaisen kirkon rahoitusta ja ortodoksisen kirkon tukea prosentilla vuodessa vaalikauden ajan.

27.7.2023: Uskonnollinen homoseksuaalisuutta vastustava mainos on laillinen
Esimerkiksi teksti "Homous pois TV:stä" mahtuu poliisin mukaan sallittuun sananvapauden käyttöön, eikä ollut kiihotusta kansanryhmää vastaan.

17.6.2023: Uusi hallitus nipistää kirkon valtionrahoituksesta
Evankelis-luterilaisen kirkon valtionrahoitusta supistetaan niin, että vaalikauden lopussa summa on viisi miljoonaa euroa vähemmän vuodessa. Koulujen juhlaperinteet mainitaan hallitusohjelmassa erikseen, käytännössä esimerkiksi joulujuhlat säilyvät.

16.6.2023: Kristillisdemokaattiset nuoret: Kirkon ja valtion liitto rikottava
Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö ehdottaa kirkon ja valtion liiton täydellistä purkamista. Jatkossa esimerkiksi kirkolla ei olisi erityisasemaa hautaustoimessa eikä verotusoikeutta.

11.6.2023: Vihreät: "Pohdittava" verotusoikeutta kaikille uskontokunnille
Armon vihreät ehdotti verotusoikeuden laajemista valtionkirkoilta kaikille uskontokunnille. Puoluekokous käytännössä hylkäsi aloitteen, asia "on pohdittavissa".

15.5.2023: Ihmisoikeustuomioistuin: Ovelta ovelle -saarnaamisen muistiinpanoja saa tehdä vain luvan kanssa
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin vahvisti tietosuojalautakunnan ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksem: Jos uskontokunta organisoi ja ohjaa ovelta ovelle saarnaamista, täytyy pyytää lupa jos tässä yhteydessä laatii muistiinpanoja jatkokäyntejä varten.

14.5.2023: Kirja uskontolukutaidosta julkaistu
Uutuuskirja esittelee laajasti eri tapoja uskonnon roolin lukemiseen yhteiskunnan eri sektoreilla. Sen lähtökohta hyväksyvä tunnustaminen, joka ei ole kritiikitön mutta jonka ennakko-oletus on positiivinen.

11.5.2023: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Hallitusohjelmaan ET-opetuksen avaaminen kaikille
Yhdenvertaisuusvaltuutetun hallitusohjelmatavoitteista on laajentaa katsomusaineen valinnanvapautta niin, että myös Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat voisivat valita elämänkatsomustiedon.

25.4.2023: Suomalaisten suhtautumisessa uskontojen tukemiseen laaja hajonta
Noin 30 % suomalaisista haluaa, ettei valtio tue eikä rajoita uskontoja. 15 % haluaa, että valtio sitoutuu uskonnollisiin periaatteisiin, jotka kirjataan lakiin ja joita kaikkien pitää noudattaa.

20.4.2023: Opetushallitus: uskonto ei vapauta päiväkotien ohjelmasta
Opetushallituksen uuden ohjeen mukaan esimerkiksi ihmisen piirtämisestä ei voi vapauttaa lasta. Jotkin islamin suuntaukset eivät salli elävien olentojen kuvaamista.

6.4.2023: Vaalikoneen tuloksissa ei yllätyksiä
Vaalikoneen perusteella uusi eduskunta kannattaa elämänkatsomustiedon avaamista kaikille oppilaille, rituaaliteurastusten kieltoa ja poikienkin ympärileikkauksen kieltoa. Kirkon ja valtion suhteisiin ei vastausten perusteella ole tulossa muutoksia.

30.3.2023: Valtionkirkon kannattajia ja vastustajia kaikissa puolueissa
Yliopiston tutkimuksen perusteella KD ja Keskusta kannattavat eniten valtionkirkkojärjestelmää, Vasemmistoliitto ja Vihreät vähiten. Kaikkiaan puoluekanta ei ole jyrkästi erotteleva tekijä suhteessa uskonnon rooliin julkisessa elämässä.

19.3.2023: Yli 650 ehdokasta vastannut vaalikoneeseen
Tulokset ovat pääosin samansuuntaisia kuin neljä vuotta sitten, esimerkiksi Evankelis-luterilaisen ja Ortodoksisen kirkon verotusoikeuden poistoa kannattavat eniten Vasemmistoliiton ja Vihreän liiton ehdokkaat. Muutoksena mm. Keskustan ehdokkaista entistä selvästi harvempi haluaa säilyttää jumalanpilkkalain.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.