Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

20.9.2018: Hallitus haluaa kumota Jehovan todistajien vapautuksen asevelvollisuudesta
Hallituksen esitys noudattaa odotetusti työryhmän esitystä. Jehovan todistajien erivapaus asevelvollisuudesta kumotaan.

25.8.2018: Perussuomalaisista Suomessa liikaa vapautta uskonnonharjoittamiseen
Koko väestöstä 20 % mukaan Suomessa on liikaa vapautta uskonnonharjoittamiseen, 6 % mukaan liian vähän.Selvästi enitenmielipiteeseen vaikuttaa puoluekanta.

16.8.2018: Yhdenvertaisuutta rikottiin perimällä lisämaksu vegaaniruuasta
Yksityinen päiväkoti rikkoi yhdenvertaisuutta, kun lisämaksua perittiin uskonnollisin perustein olevasta ruokavaliosta, mutta ei allergian vuoksi. Kaupunki rikkoi yhdenvertaisuutta tarjotessaan joillekin mutta ei kaikille uskonnoille sopivaa erityisruokaa.

9.8.2018: Valtion talousarvio ennallaan
Valtiovarainministeriön alustavassa ehdotuksessa vuoden 2019 budjetiksi ei uskontokuntien osalta ole merkittäviä muutoksia kuluvaan vuoteen.

3.7.2018: Esitys: Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta kumotaan
Ministeriön työryhmä esittää, että Jehovan todistajien vapautus asepalveluksesta ja siviilipalveluksesta kumotaan. Perusteluna työryhmä pitää perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta.

21.6.2018: Eduskunta äänesti: ei muutoksia lukioiden katsomusopetukseen
Aiemman sivistysvaliokunnan mietinnön mukaisesti eduskunta päätti, että katsomusaineen valinta lukiossa on edelleen sidottu opiskelijan uskonnolliseen asemaan.

16.6.2018: Keskusta ja Kokoomus puivat ympärileikkauksia
Keskusta ja Kokoomus päätyivät puoluekokouksissaan kannattamaan lakia, joka sallisi poikien ympärileikkauksen.

1.6.2018: Valiokunta äänesti: ei muutoksia lukioiden katsomusopetukseen
Sivistysvaliokunta esittää, että lukioiden katsomusopetusta ei muuteta. Viisi jäsentä jätti eriävän mielipiteen, jossa toivoi elämänkatsomustiedon opetuksen sallittavan kaikille uskontokuntaan kuulumisesta riippumatta.

31.5.2018: Ministerinvala säilyy, oikeuskansleri vastustaa
Hallitus esittää, että uskonnollinen ministerinvala säilyy. Oikeuskansleri suositteli siitä luopumista.

21.5.2018: Työaikalaki: "Kirkollisesta" juhlapäivästä "kansallinen"
Työaikalakia uudistava työryhmä on saanut toisen luonnoksen valmiiksi. Muutoksia esimerkiksi helatorstain asemaan ei esitetä, mutta kirkolliset ja maalliset vapaat niputetaan yhteen käsitteen "kansallinen juhlapäivä" alle.

10.5.2018: Päiväkotikysely: isot kaupungit eroavat muusta maasta
Sivustolla kysyttiin päiväkotien uskonnonharjoituksesta. Vastausten perusteella on edelleen ongelmia vaihtoehtoisen tilaisuuden järjestämisessä, siitä tiedottamisessa tai molemmissa. Suurissa kaupungeissa ongelmat ovat muuta maata harvinaisempia.

18.4.2018: Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi kertomuksensa
Valtuutettu on ottanut kantaa esimerkiksi ruotsinkielisen ortodoksisen uskonnon järjestämiseen. Valtuutettu edisti sovintoa asiassa, jossa kaupunki osti hätämajoitusta toimijalta, joka asetti majoituksen ehdoksi osallistumisen uskonnolliseen toimintaan.

15.4.2018: Aluehallintovirasto moitti koulua liiasta uskonnollisuudesta
Aluehallintovirasto on moittinut koulua mm. seurakunnan päivänavauksista, joita oli niin usein, että se rikkoi yhdenvertaisuutta. Virsivisa suositeltiin siirrettäväksi koulusta oppilaiden vapaa-ajalle.

12.4.2018: Lukioiden katsomusopetus säilyy
Hallitus esittää aiemman työryhmän esityksen mukaisesti, että lukioissa katsomusopetus säilyy entisellään. Erityisesti ET-opetuksen avaamista kaikille oppilaille oli toivonut mm. yhdenvertaisuusvaltuutettu.

7.4.2018: Ministeriö kumonnee Jehovan todistajien vapautuksenasevelvollisuudesta
Puolustusministeriön työryhmän tulee selvittää "muutostarpeet" Jehovan todistajien vapautuslaissa ja "huomioida, että esityksellä ei vaaranneta yleistä asevelvollisuutta". Käytännössä tämätarkoittaa, että aiemman hovioikeuden päätöksen jälkeen vapautusta asepalvelusta ei enäävoida myöntää todistajille.

31.3.2018: Oikeusasiamies moittii uskonnollista päivänavausta
Eduskunnan oikeusasiamies moittii Oulun kaupunkia, jonka koulussa uskonnollinen päivänavaus kuului kaikille, eikä sille ollut vaihtoehtoa. Samalla oikeusasiamies viittaa siihen, että uskonto ylipäänsä ei kuuluisi kunnan kouluun.

21.3.2018: Esitys: uskonnollinen ministerinvala säilyy
Valtioneuvoston kanslia esittää yllättäen, että ministereillä säilyisi erikseen uskonnollinen vala ja neutraali vakuutus. Tämä poikkeaisiaiemmista päätöksistä yhtenäistää tuomioistuimissa tuomarin ja todistajan vala/vakuutus samanlaiseksi vakuutukseksi.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.