Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

11.4.2017: Jehovan todistajien asevelvollisuudesta vapauttaminen hovioikeuteen
Hovioikeus ottaa käsittelyyn asian, jossa totaalikieltäytyjä vaatii rangaistuksensakumoamista vetoamalla yhdenvertaisuuteen ja Jehovan todistajien vapautukseen asepalveluksesta.

23.2.2017: KHO: Uskonnon opetus ei ole uskonnonharjoitusta
Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan velvollisuus osallistua uskonnon oppitunnille ei riko uskonnonvapautta, koska opetus ei ole uskonnonharjoitusta. Toisaalta ratkaisun mukaan"Hallinto-oikeus ei ole kuitenkaan toimivaltainen arvioimaan ja valvomaan opetuksen tosiasiallista sisältöä."

17.2.2017: Pro Gradu uskonnonvapaudesta peruskoulussa
Oikeustieteen tutkielma kritisoi uskonnonvapautta peruskoulussa: "Kristitty uskonto läpäisee suomalaiset koulut tavalla, joka ei vastaa valtion neutraliteettivaatimusta."

28.1.2017: Kirkon työntekijät: Työaikalaki myös hengelliseen työhön
Evankelis-luterilaisen kirkon työntekijäjärjestöt haluavat, että työaikalaki koskisi myös hengellistä työtä. Toteutuessaan muutos vaikuttaisi myös pienuskontoihin.

24.1.2017: Uusi kouluruokailusuositus mainitsee uskonnolliset ruokavaliot
Uudistuneen kouluruokailusuostiuksen mukaan monipuolinen kasvisruoka soveltuu pääsääntöisesti myös niille, jotka uskonnollisista syistä eivät syö normaalia ateriaa.

20.1.2017: SEN jätti lausunnon ihmisoikeusneuvostolle
Suomen ekumeeninen neuvosto otti kantaa turvapaikanhakijoiden uskonnonvapauteen. Se myös haastaa "negatiivisena sekularismina" pitämäänsä näkemystä.

17.1.2017: PS-nuoret poistaisi jumalanpilkkalain
Perussuomalaiset nuoret esittää, että rikoslaista poistetaan kiihotus kansanryhmää vastaan sekä ns. jumalanpilkkapykälä.

14.12.2016: Valtionapua uskontojen vuoropuhelun tukemiseen
Opetusministeriö jakoi 80,000 euroa uskontojen vuoropuhelun tukemiseen. Suurimman summan sai USKOT-foorumi ry.

12.12.2016: Eduskuntaan uskonnonvapautta seuraava ryhmä
Eduskuntaan on perustettu ryhmä, joka pyrkii auttamaan uskonnollisen vainon kohteiksi joutuneita. Ensimmäisen vetoomuksen se esitti Thaimaassa olevien kristittyjen pakistanilaisten turvapaikanhakijoiden puolesta.

22.11.2016: Ehtoollisviinin verovapaus poistuu
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa ehtoollisviinin alkoholiverosta vapauttavan erityissäädöksen kumoamista.

6.11.2016: Varhaiskasvatuksen OPS-perusteet vahvistettu
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on päätetty. Uusien perusteiden mukaan varhaiskasvatus on uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta.

1.11.2016: Kouluruokailusuositus uudistuu
Opetushallitus pyytää kommentteja luonnokseen kouluruokailusuositukseksi. Suhde eettisiin ja uskonnollisiin ruokavalioihin jää luonnoksen mukaan kunnan päätösvaltaan.

13.10.2016: Yhdenvertaisuuslautakunta: kauppakeskus syrji uskonnotonta
Kauppakeskus syyllistyisyrjintään järjestämällä "Vihille kauppakeskuksessa" -tapahtuman, jossa ehtona oli kuuluminen Evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

27.9.2016: Lakialoite: ET-opetus sallittava kaikille
Anna Kontulan (VAS) aloite elämänkatsomustiedon opetuksen sallimisesta myös uskontokuntiin kuuluville oppilaille sai yllättävän laajaa kannatusta puoluekentäneri laidoilta.

22.9.2016: Opetusministeri: Koulun ei tarvitse olla uskonnollisesti väritön
Opetusministeri vastaa kysymykseen tapauksesta, jossa äidinkielen kirjaan ei otettu uskonnolisesta laulusta kertovaa tekstiä. Vastauksen mukaan "uskonnonvapaus ei tarkoita, että koulun pitäisi olla uskonnollisesti mauton, hajuton ja väritön paikka."

15.8.2016: Varhaiskasvatuksen OPS-perusteiden 2. luonnos ei yllätä
Uuden varhaiskasvatuslain mukainen varhaiskasvatussuunnitelmien perustelu mm. muuttaa uskontokasvatuksen laajemmaksi katsomuskasvatukseksi. Uutena 2. luonnoksessa on uskonnollisten ruokavalioidenhuomioiminen.

12.8.2016: Pienuskontojen valtiontuki ennallaan
Vuodelle 2017 esitetäänpienuskontojen saavan 524,000 euroa valtiontukea. Summa on käytännössä sama kuin tänä vuonna.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.