Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

16.4.2019: Vaalikoneeseen vastanneista 39 tuli valituksi eduskuntaan
Sekä vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden määrä että heistä valituiksi tulleiden määrä nousivat uuteen ennätykseen. Tulosten perusteella uusi eduskunta voisi kieltää ympärileikkaukset uskonnollisista syistä sekä avata ET-opetuksen kaikille oppilaille sallituksi.

4.3.2019: Syrjintätuomio: Asiakas saa käyttää kasvot peittävää huntua
Hovioikeus tuomitsi liikkeen myyjän, joka kieltäytyi myymästä kasvot peittävää huivia käyttävälle asiakkeella. Näennäisesti yhdenvertainen määräys kasvojen näyttämisestä katsottiin tosiasiallisesti syrjiväksi.

17.3.2019: Selvitys vähemmistöuskontojen tilanteessa koulussa
Valtioneuvoston tilaama selvitys vähemmistökielten ja -uskontojen tilanteesta koulussa on valmistunut. Selvityksessä ehdotetaan mm. opettajamäärien kasvattamista.

11.3.2019: Ministerinvalan käsittely päättyy vaalikauden loppuessa
Ministerin valaa ja vakuutusta käsittelevä lakiesitys ei päädy laiksi saakka tällä vaalikaudella. Hieman epäselvä tilanne säädöksissä jatkuu toistaiseksi.

10.3.2019: Yli 600 ehdokasta vastannut vaalikoneeseen
Yli 600 ehdokasta on vastannut vaalikoneeseen. Ahkerimpia ovat Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten ehdokkaat.

8.3.2019: Rituaaliteurastusten käsittely päättyy vaalikauden loppuessa
Eläinsuojelulain käsittelyä ei ehditä viedä loppuun, koska vaalikausi päättyy. Rituaaliteurastus säilyy sallittuna ainakin vuoden.

7.3.2019: Rahankeräyslaki hyväksyttiin, kolehtien keruu tasapuoliseksi
Hallituksen esitys rahankeräyslain muuttamiseksi hyväksyttiin. Jatkossa kolehtia voi kerätä samalla tavoin mikä tahansa yhteisö riippumatta siitä, onko se virallisesti rekisteröity uskonnolliseksi yhdyskunnaksi.

6.3.2019: Työaikalaki: valiokunta tarkensi uskonnollisia tehtäviä
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta tarkensi hallituksen esitystä Kirkon akateemiset ry:n ehdottamalla tavalla. Kaikki uskonnolliset tehtävät eivät tule olemaan poikkeuksia työaikalain soveltamisalasta.

27.2.2019: Jehovan todistajien erivapaus asepalveluksesta poistuu
Eduskunta hyväksyi yksimielisesti muutoksen, jolla kumotaan nyt voimassa oleva Jehovan todistajien vapautus ase- ja siviilipalvelusta. Muutos pohjautuu aiempaan hovioikeuden päätöksen, jonka mukaan vapautus syrji muiden syiden vuoksi aseista kieltäytyviä.

18.2.2019: Pappisliitto otti kantaa tiedustelulakiin ja rippisalaisuuteen
Pappisliitto haluaa, että jos esimerkiksi puhelinkuuntelussa vahingossa kuullaan rippisalaisuuden alaisia tietoja, viestin tuhoamisen lisäksi tästä myös ilmoitetaan ainakin asianomaiselle papille.

6.2.2019: Perustuslakivaliokunta: Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta kumottava
Perustuslakivaliokunta kannattaa yksimielisesti Jehovantodistajat ase- ja siviilipalveluksesta vapauttavan lain kumoamista. Valiokunta tiukentaa hallituksen esitystä niin, että lyhyt siirtymäaika lain säätämisen jälkeen poistuu.

3.2.2019: Vaalikone avattu
Sivustolle on jälleen avattu vaalikone. Kysymyksiä ympärileikkauksesta katsomusopetukseen.

27.1.2019: Kirjallinen kysymys virsistä ja huiveista
Kansanedustaja Reijo Hongisto rinnastaa kirjallisessa kysymyksessään Enkeli taivaan -virren pois jättämisen koulun juhlista ja joiden oppilaiden huivit.

10.1.2019: Jehovan todistajille kielto kerätä henkilötietoja luvatta
Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut päätöksen, jonka mukaan todistajien on pyydettävä nimemomainen lupa kirjoittaakseen muistiin ovelta ovelle saarnatessa tapaamansa henkilön tietoja.

30.12.2018: Oikeusasiamies: Seurakunta velkaneuvojana ongelmallinen
Oikeusasiamiehen mukaan on ongelmallista, jos kunta ulkoistaa velkaneuvonnan seurakunnalle. Jotkut voivat kokea tilanteen kiusalliseksi tai epämukavaksi, vaikka uskonnollista kantaa ei asiakkaalta kysytäkään.

15.12.2018: Valtiovarainvaliokunta lisäsi 300,000 euroa juutalaisen seurakunnan turvallisuuteen
Valtiovarainvaliokunta piti pienuskontojen valtiontuen muuten ennallaan, mutta lisäsi juutalaisen seurakunnan turvallisuuskuluihin 300,000 euron määrärahan.

28.11.2018: KD nuoret: Kirkollisverosta hyväntekeväisyysveroon
Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö esittää, että nykyisen kirkollisveron sijaan tulisi kaikilta periä vero, jonka voisi ohjata uskontokunnalle, hyväntekeväisyyteen tai korkeakoululle.

5.11.2018: Kirjaesittely: Myrskyä ja mystiikkaa
Kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara on kirjoittanut Suomen presidenttien suhteesta uskontoon ja kirkkoon. Kirja kertoo epäsuorasti myös uskonnonvapaudesta ja kirkon sidoksesta valtioon.

1.11.2018: Raportit kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaudesta julkaistu
Open Doors -järjestön lista kristittyjen vainoista ja Eettisen unionin lista uskonnottomien syrjinnästä kuvaavat uskonnonvapauden tilaa maailmanlaajuisesti.

25.10.2018: Rahankeräyslaki selkeyttää uskonnollisten toimijoiden asemaa
Hallituksen esitys selkeyttää eri toimijoiden asemaa rahan kerääjinä. Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, yhdistykset ja muut toimijat ovat selkeämmin yhdenvertaisia. Jatkossa myös valtionkirkkojen seurakunnat saavat kerätä rahaa.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.