Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

21.5.2018: Työaikalaki: "Kirkollisesta" juhlapäivästä "kansallinen"
Työaikalakia uudistava työryhmä on saanut toisen luonnoksen valmiiksi. Muutoksia esimerkiksi helatorstain asemaan ei esitetä, mutta kirkolliset ja maalliset vapaat niputetaan yhteen käsitteen "kansallinen juhlapäivä" alle.

10.5.2018: Päiväkotikysely: isot kaupungit eroavat muusta maasta
Sivustolla kysyttiin päiväkotien uskonnonharjoituksesta. Vastausten perusteella on edelleen ongelmia vaihtoehtoisen tilaisuuden järjestämisessä, siitä tiedottamisessa tai molemmissa. Suurissa kaupungeissa ongelmat ovat muuta maata harvinaisempia.

18.4.2018: Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi kertomuksensa
Valtuutettu on ottanut kantaa esimerkiksi ruotsinkielisen ortodoksisen uskonnon järjestämiseen. Valtuutettu edisti sovintoa asiassa, jossa kaupunki osti hätämajoitusta toimijalta, joka asetti majoituksen ehdoksi osallistumisen uskonnolliseen toimintaan.

15.4.2018: Aluehallintovirasto moitti koulua liiasta uskonnollisuudesta
Aluehallintovirasto on moittinut koulua mm. seurakunnan päivänavauksista, joita oli niin usein, että se rikkoi yhdenvertaisuutta. Virsivisa suositeltiin siirrettäväksi koulusta oppilaiden vapaa-ajalle.

12.4.2018: Lukioiden katsomusopetus säilyy
Hallitus esittää aiemman työryhmän esityksen mukaisesti, että lukioissa katsomusopetus säilyy entisellään. Erityisesti ET-opetuksen avaamista kaikille oppilaille oli toivonut mm. yhdenvertaisuusvaltuutettu.

7.4.2018: Ministeriö kumonnee Jehovan todistajien vapautuksenasevelvollisuudesta
Puolustusministeriön työryhmän tulee selvittää "muutostarpeet" Jehovan todistajien vapautuslaissa ja "huomioida, että esityksellä ei vaaranneta yleistä asevelvollisuutta". Käytännössä tämätarkoittaa, että aiemman hovioikeuden päätöksen jälkeen vapautusta asepalvelusta ei enäävoida myöntää todistajille.

31.3.2018: Oikeusasiamies moittii uskonnollista päivänavausta
Eduskunnan oikeusasiamies moittii Oulun kaupunkia, jonka koulussa uskonnollinen päivänavaus kuului kaikille, eikä sille ollut vaihtoehtoa. Samalla oikeusasiamies viittaa siihen, että uskonto ylipäänsä ei kuuluisi kunnan kouluun.

21.3.2018: Esitys: uskonnollinen ministerinvala säilyy
Valtioneuvoston kanslia esittää yllättäen, että ministereillä säilyisi erikseen uskonnollinen vala ja neutraali vakuutus. Tämä poikkeaisiaiemmista päätöksistä yhtenäistää tuomioistuimissa tuomarin ja todistajan vala/vakuutus samanlaiseksi vakuutukseksi.

15.3.2018: Oikeusasiamies: Potilasta ei saa pakottaa kuulemaan jouluhartautta
Eduskunnan oikeusasiamies totesi perustuslain ja potilaan asemaa koskevan lain vastaiseksi tilanteen, jossa potilas joutui vasten tahtoaan kuuntelemaan jouluhartauden.

3.3.2018: Hovioikeus: Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta syrjivää
Hovioikeus päätti äänin 4-3, että totaalikieltäytyjää ei saanut tuomita rangaistukseen, koska se olisi rikkonut yhdenvertaisuutta sillä Jehovan todistajat on vapautettu asepalveluksesta.

21.2.2018: Lapsiasiavaltuutettu: ET-opetus sallittava kaikille
Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa ehdotetaan mm. elämänkatsomustiedon opetus sallittavaksi myös Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluville lapsille.

10.2.2018: Opetusministeri: Uskonto ei vapauta seksuaalikasvatuksesta
Opetusministeri vastasi kirjalliseen kysymykseen, ja toteaa ettei seksuaalikasvatuksesta terveystiedon osana voi vapauttaa oppilaita vanhempien uskonnollisen vakaumuksen vuoksi.

24.1.2018: Lukiolaki uudistuu, katsomusopetus säilyy
Lukiolain kokonaisuudistuksen yhteydessä katsomusopetus esitetään säilytettäväksi täysin nykyisellään.

18.1.2018: Rahankeräyslaki muuttuu, kolehtipoikkeus säilyy
Uudessa rahankeräyslaissa pyritään mm. selkeyttämään sitä, että kolehtia saa kerätä myös yhdistysmuotoisena toimiva uskonnollinen yhteisö. Valtionkirkkojen rahankeräyslupia koskevaa säädöstä tarkennetaan.

15.1.2018: Opetushallitus: Uskontoa ei tarvitse harjoittaa koulussa
Opetushallituksen uusissa ohjeissa todetaan selvästi, että päiväkodit ja koulu saavat järjestää tai olla järjestämättä jumalanpalveluskäyntejä ja vastaavia. Jos tilaisuuksia järjestetään, ne ovat vapaaehtoisia ja niille on oltava vaihtoehtoinen ohjelma.

26.12.2017: Kääntyneet - kirjanen kristityiksi kääntyneistä muslimeista
31 islamista kääntyneen turvapaikanhakijan haastattelut kertovat häirinnästä, uhkailusta ja väkivallasta. Uhkailu ja väkivalta ovat kohdistuneet jopa käännynnäisen omaisiin.

22.12.2017: Rituaaliteurastukset kielletään
Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että nykyisen eläinsuojelulain sisältämä kompromissi uskonnollisen teurastustavan ja eläinsuojelun välillä poistetaan. Jatkossa eläin on aina tainnutettava ennen verenlaskua.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.