Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

19.3.2023: Yli 650 ehdokasta vastannut vaalikoneeseen
Tulokset ovat pääosin samansuuntaisia kuin neljä vuotta sitten, esimerkiksi Evankelis-luterilaisen ja Ortodoksisen kirkon verotusoikeuden poistoa kannattavat eniten Vasemmistoliiton ja Vihreän liiton ehdokkaat. Muutoksena mm. Keskustan ehdokkaista entistä selvästi harvempi haluaa säilyttää jumalanpilkkalain.

28.2.2023: Tutkimus maahamuuttoviraston arvioista kristityksi kääntymisen aitoudesta
Tutkimuksen mukaan kääntymisen pitäminen uskottavana edellyttää osallistumista seurakunnan toimintaan sekä tietoa uskonnosta ja uskon aitoutta pyritään arvioimaan. Uskottavuutta vähentää mm. rikollisuus.

20.2.2023: Työryhmä selvitti ympärileikkauksia ilman tulosta
Työryhmä ei katso voitavam säätää erillistä lakia, joka kieltäisi nimenomaan tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen. Poikien osalta kielto "edellyttäisi laajamittaisempaa yhteiskunnallista keskusteltua".

16.2.2023: Perustuslakivaliokunta: Rituaaliteurastukset sallittava edelleen
Perustuslakivaliokunnan mukaan rituaaliteurastusten kielto ei ole oikeasuhteinen rajoitus uskonnonvapauteen. Valiokunta teki päätöksen äänin 10-5.

15.2.2023: Perustuslakivaliokunta hyväksyi kirkkolain muutoksen
Valiokunta esittää lausumaa, joka toteutuessaan olisi askel kohti kirkon ja valtion eroa. Esitetyn lain valiokunta kuitenkin hyväksyy nyt, kun siihen on tehty valiokunnan aiemmin vaatimat muutokset.

10.2.2023: Vaalikone avattu
Vaalikoneessa kysytään mm. rituaaliteurastuksesta, kirkon ja valtion erosta ja jumalanpilkkalaista.

27.1.2023: Raportit kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaudesta
Kristittyjen Open Doors ja uskonnottomien IHEU ovat jälleen julkaisseet raporttinsa uskonnonvapauden toteutumisesta eri maissa. Tulokset ovat varsin samansuuntaisia molemmissa raporteissa.

19.1.2023: Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko tammi-helmikuussa
Yhdistyneiden kansakuntien järjestämä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko on 30.1. -- 5.2.2023. Vuositeemana on 'Edistänkö rauhaa'.

8.1.2023: Vaalikone kerää vastauksia
Eduskuntavaalien 2023 vaalikone kerää vastauksia ehdokkailta. Voit auttaa vaalikonetta muistuttamalla oman vaalipiirisi ehdokkaita vastaamisesta.

13.12.2022: Valtiovarainvaliokunta: Vapaa-ajattelijain liitolle 50 000 euroa
Valtiovarainvaliokunta esittää Vapaa-ajattelijain liitto ry:lle samaa 50 000 euron avustusta, jonka se myönsi myös viimeksi. Muuten uskontoja sivuavia konkreettisia muutoksia ei mietinnössä ole, mutta valiokunta toteaa turvallisuusuhkia kohdistuvan muihinkin uskonnollisiin tiloihin kuin nyt tukea saavaan Helsinin juutalaisen seurakunnan synagogaan.

15.11.2022: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: päiväkodinpääsiäistilaisuus oli uskonnonharjoitusta
Kun tilaisuuden toteutti seurakunta ja siinä näytellyssä Raamatun kohtauksessa muun muassa kerrottiin enkelin käskeneen kertomaan kaikille ilouutista Jeesuksen ylösnousemuksesta, oli kyseessä uskonnonharjoitusta ja päiväkodin olisi tullut järjestää vaihtoehtoinen tilaisuus.

4.11.2022: Tutkimus: Selvä enemmistö sallisi uskontojen arvostelun
Kolme neljästä suomalaisesta on samaa mieltä väitteestä "Jokaisella pitää niin halutessaan olla oikeus arvostella uskontoja". Uskontojen arvostelua ei yleisesti pidetä rasismiin rinnastettavana.

4.10.2022: Peter Östman toivoo rituaaliteurastusten sallimista
Lähetekeskustelussa uudesta eläinten hyvinvointilaista Peter Östman (KD) toivoi, että rituaaliteurastukset saisivat jatkua. Ministeri Antti Kurvinen (Kesk) ei suoraan kertonut omaa kantaansa.

22.9.2022: Rituaaliteurastukset ehdotetaan kiellettäviksi
Hallituksen esityksessä rituaaliteurastuksia koskeva poikkeus poistetaan eläinsuojelulaista. Esityksen mukaan pyrkimys välttää eläimen tarpeetonta kipua tai kärsimystä on riittävä perustelu rajoitukselle, joka ei kohdistu uskonnovapauden ydinalueelle.

20.9.2022: Opetushallitus tarkensi ohjetta uskonnon asemasta koulussa
Opetushallitus uusi ohjeensa uskonnon asemasta kouluissa: saako yhteisessä juhlassa olla virsiä, millainen pitää olla jumalanpalveluksen vaihtoehto jne. Käytännössä muutoksia ei juurikaan tullut.

19.9.2022: Koraanin polttamisesta ei syytettä "muiden syiden" vuoksi
Valtakunnansyyttäjä ei nosta syytettä videosta, jossa Koraani poltetaan ja sen päälle syljetään. Perusteluna on mm. se, että teko oli lähes ehtinyt vanhentua.

5.8.2022: Pienuskonnoille ja merimieskirkolle miljoona euroa
Valtiovarainministeriön ehdotus valtion vuoden 2023 talousarvioksi ei sisällä yllätyksiä uskontojen osalta. Suurimmat rahavirrat kulkevat valtionkirkoille.

22.7.2022: Selvitys katsomusaineden opetuksesta valmis
Laaja selvitys katsomusaineiden opetuksen nykytilanteesta ja tulevaisuudesta valmistui. Konkreettisia muutosesityksiä ei ole yhtäkään. Ainoastaan vapaa katsomusaineen valinta lukion opiskelijoille on mainittu, sekin vain selvitettävänä asiana.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.