Uutiset ja uudet sivut

Liity uutislistalle tai tilaa RSS-feedi, niin saat suoraan sähköpostiisi uusimmat uutiset ja tiedon uusista artikkeleista.

12.12.2017: Talousarvioon ei muutosesityksiä valiokunnassa
Valtiovarainvaliokunta esittää,että pienuskontoja tuetaan hallituksen esityksen mukaisesti. Ainoastaan Kristillisdemokraatit olisi halunnut kasvattaa tukea.

11.10.2017: Esite positiivisesta erityiskohtelusta julkaistu
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on julkaissut esitteen, jossa esimerkkeinä positiviisesta erityiskohtelusta on myös muutama uskontoa koskeva kohta.

6.10.2017: Oikeusasiamies rajaa katsomusaineiden yhteisopetusta
Oikeusasiamiehen mukaan uskontojen ja elämänkatsomustiedon yhteisopetus ei ole täysin kiellettyä, mutta käytännössä yhteistä ainesta on vähän.

21.9.2017: Nimilaki uudistuu
Hallitus esittää, että jatkossa sukunimenkin muuten kielletty muutos voidaansallia uskonnollisista syistä. Myös maistraattien ja seurakuntien työnjakoa selkeytetään.

14.9.2017: Ehtoollisviinin verovapaus poistuu
Hallitus esittää työryhmän luonnoksen mukaisesti, että ehtoollisviinin vapauttaminen alkoholisverosta kumotaan.

30.8.2017: Keskusta uusii puolueohjelmansa
Luonnoksen mukaan Keskusta "arvostaa yhteiskuntamme kristillisiä juuria". Ohjelmassa mainitaan uskonnonvapaus erikseen.

10.8.2017: Valtion talousarviossa ei yllätyksiä
Valtiovarainministeriö ehdottaa, että uskontokuntien valtiontuki säilyy euromääräisesti ennallaan.

12.7.2017: Oikeuskansleri: Ministerinvalaa koskeva säädös epäselvä
Oikeuskansleri katsoo, että niinsanottua ministerinvalaa koskevat säädökset ovat epäselviä. Hän esittää säädösten tarkistamista, joka käytännössä tarkoittaa uskonnollisesta valasta luopumista.

8.7.2017: Työaikalaki uudistuu
Viittaus kirkkolakiin yleisten vapaapäivien osalta ehdotetaan säilytettäväksi. Hengellistä työtä koskevasta poikkeuksesta työryhmä oli erimielinen.

1.7.2017: Oikeusasiamies kommentoi huivin käyttöä turvapaikanhakijan rekisteröintikuvassa
Oikeusasiamies ei "ole voinut täysin vakuuttua" siitä, että turvapaikanhakijan rekisteröinnissä vaadittava valokuva on otettava ilman huivia.

11.4.2017: Jehovan todistajien asevelvollisuudesta vapauttaminen hovioikeuteen
Hovioikeus ottaa käsittelyyn asian, jossa totaalikieltäytyjä vaatii rangaistuksensakumoamista vetoamalla yhdenvertaisuuteen ja Jehovan todistajien vapautukseen asepalveluksesta.

23.2.2017: KHO: Uskonnon opetus ei ole uskonnonharjoitusta
Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan velvollisuus osallistua uskonnon oppitunnille ei riko uskonnonvapautta, koska opetus ei ole uskonnonharjoitusta. Toisaalta ratkaisun mukaan"Hallinto-oikeus ei ole kuitenkaan toimivaltainen arvioimaan ja valvomaan opetuksen tosiasiallista sisältöä."

17.2.2017: Pro Gradu uskonnonvapaudesta peruskoulussa
Oikeustieteen tutkielma kritisoi uskonnonvapautta peruskoulussa: "Kristitty uskonto läpäisee suomalaiset koulut tavalla, joka ei vastaa valtion neutraliteettivaatimusta."

28.1.2017: Kirkon työntekijät: Työaikalaki myös hengelliseen työhön
Evankelis-luterilaisen kirkon työntekijäjärjestöt haluavat, että työaikalaki koskisi myös hengellistä työtä. Toteutuessaan muutos vaikuttaisi myös pienuskontoihin.

24.1.2017: Uusi kouluruokailusuositus mainitsee uskonnolliset ruokavaliot
Uudistuneen kouluruokailusuostiuksen mukaan monipuolinen kasvisruoka soveltuu pääsääntöisesti myös niille, jotka uskonnollisista syistä eivät syö normaalia ateriaa.

20.1.2017: SEN jätti lausunnon ihmisoikeusneuvostolle
Suomen ekumeeninen neuvosto otti kantaa turvapaikanhakijoiden uskonnonvapauteen. Se myös haastaa "negatiivisena sekularismina" pitämäänsä näkemystä.

17.1.2017: PS-nuoret poistaisi jumalanpilkkalain
Perussuomalaiset nuoret esittää, että rikoslaista poistetaan kiihotus kansanryhmää vastaan sekä ns. jumalanpilkkapykälä.

Uutisarkisto

Vanhat uutiset on arkistoitu vuosittain. Samaan uutiseen voi olla viittaus useamman vuoden kohdalta, jos uutinen käsittelee tapausta joka jatkui yli vuodenvaihteen.

Arkistot vuosittain

Uutislista

Saat halutessasi tiedon sivujen päivityksistä ja uutisista myös sähköpostiisi. Ks. erillinen sivu uutislista.